Понеделник, 14 Октомври 2024

Само европарите движат икономиката

Само европарите движат икономиката
Публикация   13 Май, 2016   /     Дума   /     543

Една от оперативните програми е допринесла за над 1% ръст на БВП, заяви регионалният министър

Реализираните досега по Оперативна програма "Регионално развитие" за периода 2007-2013 г. проекти допринесоха за повишаването на БВП с над 1%. Това заяви вчера министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Така тя на практика призна, че единствено европарите движат ръста на икономиката у нас, след като само една от европрограмите е допринесла за над 1% ръст на БВП. Подобни заключения имаше от страна на много икономически експерти, които критикуваха управляващите, че прекалено много разчитат на европарите.

В началото на годината премиерът Бойко Борисов се похвали с ръст на икономиката през миналата година от близо 3%, че даже поиска ускоряване на растежа от бизнеса през настоящата. Експерти обаче обясниха, че рекордният за страната ни през последните години растеж се дължи именно на финансирането от еврофондовете, а не на добрата икономическа политика на правителството.
Надявам се с новата програма да засилим този ефект, каза още Павлова вчера, от което стана ясно, че управляващите се надяват и в следващите години да отчитат ръст на икономиката благодарение именно на европарите.

Наскоро от програмата "Сибила", която оценява въздействието на европейското финансиране върху българската икономика, публикуваха данни, според които парите от Европейския съюз са главният фактор за развитието на българската икономика. Без еврофондовете за изтеклия програмен период 2007-2013 г., вкарали милиарди евро в страната ни, БВП би бил по-нисък с 10,1%, а заплатите щяха да са значително по-малки, работните места също.

Ако не разчиташе на щедрото финансиране от общия европейски бюджет, България би могла да изпита сериозни икономически и социални рискове, констатираха от "Сибила".

Подобна е прогнозата на програмата и за новия програмен период. Според "Сибила" усвояването на средствата от ЕС в следващите три години ще донесе кумулативен допълнителен ръст на БВП от 7,2%. Значителен ефект ще има и върху пазара на труда - допълнителен спад на безработицата с 2,8% към 2019 г. Тогава се очаква и натрупаният ръст при средната работна заплата да е към 15,8%. Усвояването на еврофондовете ще засили и потреблението. Всичко това за съжаление означава, че част от фирмите трудно биха оцелели без европари.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha