Понеделник, 14 Октомври 2024

Комисия на Об. съвет ще разисква заплатите на управителите на търговските дружества по Наредба 9

  Комисия на Об. съвет ще разисква заплатите на управителите на търговските дружества по Наредба 9
Публикация   13 Май, 2016   /     Румен НИКОЛАЕВ   /     528

ГЕРБ ще подкрепи становището на председателя на Об. съвет проф. Христо Белоев за обсъждане на трудовите възнаграждения на управителите на търговските дружества с общинско участие. Това заяви днес председателят на групата общински съветници в местния парламент Бедрос Пехливанян.

До инициативата се стигна, след като стана ясно, че заплатите им са средно между 4000 и 5000 лева на месец, значително по-високи от тези на други такива постове в местната администрация, а и в бизнеса в региона.

В случая обаче общинския съвет може единствено и само да регулира процентът, който е заложен в Закона за здравните заведения и варира от 280 до 400 спрямо средната работна заплата в дружеството.

По сега действащата Наредба 9, последно актуализирана през януари 2011 година, Общинският съвет назначава управител, но не може да се меси в дейността на дружеството, обясни Пехливанян. Въпреки че някои от медицинските дружества прибират по повече от 100 000 лева от наеми, то законово тези пари остават единствено в сметките на дружеството /само една година е било допуснато половината от тези средства да отиват в общината, собственик на капитала на дружеството/.

Не е редно според мен Общината да търси печалба от медицинските дружества, смята Пехливанян. Но не отрича, че управителите може да структурират част от печалбата за дейности, които са имат социална насоченост.

При добро желание и интерес от страна на старейшините Наредба 9 обаче дава възможности за трансформиране на съответното дружество, да бъдат извършени промени, които да доведат до по-справедливо разходване на придобитите от общинските имоти средства.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha