Понеделник, 14 Октомври 2024

Вдигнаха до 2,3 млн. лв. плащанията за пчеларите

Вдигнаха до 2,3 млн. лв. плащанията за пчеларите
Публикация   10 Май, 2016   /     novinar.bg   /     259

     Плащанията за пчеларите са увеличени до 2 345 343 лева. Осигуреният ресурс е в резултат на откази и промяна на инвестиции от страна на други одобрени кандидати и промяна в разпределението на бюджета за 2016 г., съобщиха от фонд "Земеделие". Оттам вече приемат заявления за плащане по сключени договори по програмата за пчеларство.
     Важно изискване е кандидатът да има валидна регистрация като земеделски стопанин и да е подал актуална информация за регистъра на пчелините на агенцията по храните и за регистъра на земеделските стопани на аграрното министерство, уточниха от фонда.
Отпуснатите пари са за закупуване на нови кошери, за подмяна на стари или негодни или за увеличаване на броя им. Субсидиите се дават и за поддържане и увеличаване на броя на пчелните семейства.
От фонда съобщиха още, че са превели 3 249 861 лева по пет проекта от Оперативната програма за развитие на сектор „Рибарство” (ОПРСР) 2007-2013 г.
Близо 2,8 млн. лева е изплатената субсидия за създаването на ферма за отглеждане на риба и предприятие за преработка в област Пазарджик.
Разплащателната агенция преведе субсидии от почти 500 000 лева и за четири проекта за развитие на рибарските области. В региона на Шабла, Каварна и Балчик е изградено демонстрационно поле за морски аквакултури.

     Финансирано е и развитието на селския екотуризъм и създаване на заетост в тази сфера, както и изграждането на интернет базирана рекламно-информационна система в рибарската общност.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha