Понеделник, 14 Октомври 2024

Потреблението на природен газ се е вдигнало с близо 11%

 Потреблението на природен газ се е вдигнало с близо 11%
Публикация   09 Май, 2016   /     в-к "СЕГА"   /     610

Добивът на въглища расте, но ролята на топлоенергетиката намалява

  

2015 година е била успешна за всички сектори на енергетиката с изключение на заводските топлоцентрали. Това показва новият бюлетин на ресорното министерство, който обобщава данните за изминалата година.

Потреблението на природен газ отбелязва 10.7% ръст спрямо 2014 г. Основен консуматор са химическата индустрия и енергийните предприятия. 16% са предназначени за газоразпределителните дружества. Продажбите на дружествата, доставчици на синьо гориво за крайни потребители, също растат, макар и по-скромно - с 2%. С най-голям пазарен дял е "Овергаз Мрежи" - 59%. Следват "Ситигаз" - 16%, и ЧТК - 11%.

На фона на големите надежди на премиера Бойко Борисов България да добива и изнася значителни количества природен газ от недрата на Черно море засега собственото производство е скромно, а през 2015 г. дори се е свило наполовина спрямо 2014 г. - до 84.7 млн. куб. м. Вносът обаче расте - с 10.4% на годишна база.

В електроенергетиката растат леко и производството, и крайното потребление - съответно с 3.6% и с 2.3%. Потреблението на домакинствата остава без промяна, слабото увеличение идва откъм предприятията и обществения сектор. Износът на електрическа енергия е 10.6 ТВтч - с 11.2% повече в сравнение с 2014 г.

В данните прави впечатление високият дял на "зеления" ток в общото производство. Слънчеви, вятърни и други ВЕИ централи са осигурили 16.4% от електроенергията в България през миналата година.

На практика единственият сектор със спад - и в производството, и в потреблението, е топлоенергетиката. Топлофикациите и заводските централи са произвели 14.2 ТВтч топлинна енергия, което е с 5.3% по-малко в сравнение с 2014 г. Намалението в потреблението идва от заводските централи, докато при топлофикационните дружества има ръст.

Статистиката показва също, че добивът на местни въглища е достигнал 35.9 млн. тона, което е с 14.7% повече от предната година. 94.3% от общия добив са лигнитни въглища, добивани от водещия производител - Мини "Марица-изток". Над 97% от местните въглища се използват за производство на електрическа и топлинна енергия.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha