Неделя, 28 Април 2024

Как да поръчаме вино все едно знаем как се поръчва вино ...

Как да поръчаме вино все едно знаем как се поръчва вино ...
Публикация   16:18     09 Май, 2016 /     akcent.bg   /     758

Рецептата е от пет стъпки - спазвайте ги и ще постигате успех всеки път!

За много от нас поръчването на вино в ресторант е като хвърляне на стрелички на дартс с едното око затворено. Сваляме много ниско летвата, когато определяме кое е успех и често сме доволни, ако просто уцелим дъската. Може и да искаме вкусно вино (и да се стараем да не се изложим), но как можем да очакваме постоянно да уцелваме, когато стреляме на сляпо?

Ето няколко добри новини, пише Майк Питърсън в Quartz. Не е нужно да сте експерт, за да поръчате страхотно вино и да впечатлите компанията с начина, по който го правите. В следващите редове са принципите, по които действат сервитьорите и се изготвят винените листи, а след това идва и сигурната рецепта за поръчване. Когато прочетете това, ще сте готови да се целите в средата и ще знаете как да уцелвате всеки път.

        ОСНОВИТЕ

Надценката: Не е тайна, че виното в ресторантите се продава с висока надценка. Разбира се, че има разлика в определянето на цените от ресторант до ресторант, но средно те продават една бутилка вино три пъти по-скъпо от цената на едро, на която са я купили (т.е. около двойно от цената в магазина). Така че онова вкусно Каберне Совиньон, което сте купили за около 25 долара в магазина до вас, ще ви го предложат поне за 50 долара в ресторанта. В зависимост от ценовия клас, надценката може да достигне и до 400%.

Цената на виното в ресторантите и надценката са в обратно пропорционална зависимост – колкото по-евтино е виното, толкова по-голяма е надценката, и обратното. Има само едно изключение от правилото – второто най-евтино вино в менюто.

Правилото на второто най-евтино вино: Собствениците на ресторанти знаят, че няма да се хвърлите на най-евтината бутилка в менюто, когато поръчвате вино. И са прави, нали? Повечето от нас сканират цените, за да открият чаша или бутилка, които струват съвсем малко повече от най-евтината възможност. Нито е най-евтиното, нито е толкова по-скъпо в сравнение с другите, така че кое не му харесвате? Тези, които са изготвили винената листа, знаят как да ви накажат и слагат най-голямата надценка на второто вино, което е веднага след най-евтиното.

Не се страхувайте да поръчате най-евтината бутилка от менюто (не го бъркайте с непоносимото „домашно“ вино, което се сервира на чаша). В моя опит обикновено най-евтиното вино е било доста приятно.

Чаша или бутилка: Какво да поръчам – цяла бутилка или отделни чаши? Обикновено виното в чашата е около ¼ от обема на бутилката и по правило е с доста по-висока надценка. Така че, ако знаете, че поне три чаши от едно и също вино ще бъдат поръчани, тогава купувайте бутилка.

Понякога обаче си струва да платиш допълнителна надценка за вино на чаша. Така ще можете да опитате повече видове вино по време на вечерята, както и ще можете да комбинирате най-подходящото вино за всяко ястие. Освен това хората от компанията ви може да имат различни вкусове, затова изборът на чаша е по-удачен. Само не забравяйте, че ще платите много по-скъпо.

Вино на заведението: Избягвайте този вариант на всяка цена. Въпреки че това са най-евтините чаши вино, надценката е огромна. Не е никак рядко в ресторант да ви вземат за една чаша толкова, колкото те са платили за цяла бутилка. Въпреки огромната надценка, качеството на това вино е по-ниско и в производството му не е инвестирана никаква мисъл. Единствената цел е бил маржът на печалбата. Не си струва да харчите парите си за това.

Забележка: ако сте някъде в рая на виното като Напа, Тоскана или подобни, ще откриете ресторанти, които предлагат качествено наливно вино, но това е толкова рядко, че не си струва да се взима предвид.

Уникални марки и сортове: Експериментирайте с по-малко известни марки и местни сортове грозде. Те не се продават толкова успешно по света като Кабернето Совиньон на Робърт Мондави, затова може да се доверите, че след като собствениците на ресторанти са решили да рискуват с неизвестно вино в менюто си, то трябва да си струва. Обикновено и надценките на тези мистериозни бижута са по-ниски, така че печелите.

Ефектът на котвата: Всички имаме когнитивна склонност, известна още като „ефекта на котвата“. Казано просто, това е, че нашите първоначални впечатления остават и влияят върху последващите ни възприятия и решения. Например, потребителите имат склонност да се влияят силно от първата цена, с която се сблъскат. Този ефект е бил подробно описван в изследвания – и при покупката на шоколад, и на електроника, и – да – и при висококачествени вина. Когато преглеждате менюто и видите, че повечето бутилки са по 90 долара и нагоре, може да се почувствате склонен да се отклоните от целта си за 50 долара и да купите онази бутилка от 70. Не падайте в капана на котвата!

Комбиниране на вино с храна: Обикновено първо поглеждаме винения лист, но ако искате да комбинирате, добре е предварително да сте избрали ястието. Има кратък списък от „високорискови“ храни (повечето съдържат повече захар, горчиви са или прекалено пикантни), които могат напълно да провалят преживяването ви. Ако планирате все пак да поръчате „високорисково“ ястие, по-добре го кажете на сервитьора, за да изберете подходящо вино. Това не означава, че само заради храната трябва да се лишавате от любимите си вина. Така че, ако не сте във „високорисковата“ зона, просто поръчайте каквото ви харесва.

          РЕЦЕПТА ЗА ПОРЪЧВАНЕ НА ВИНО

Вече имате основата, какво правите сега? Следвайте тези пет стъпки всеки път, когато поръчвате вино.

Стъпка #1: Проучете масата

След като сте заели местата си, поговорете с останалите на масата, за да разберете две неща:

- Отделни чаши или бутилки искате?

- Какво харесвате или не харесвате? (например бяло, горчиви сортове и т.н.)

Стъпка #2: Поставете си таван за цената

Определете си максималната цена и се придържайте към нея. Не позволявайте на средната цена във винения лист да ви заблуди да платите повече от сумата, която ви се струва поносима.

Стъпка #3: Използвайте сервитьора/сомелиера

Освен ако не сте винен експерт и сте уверен да правите сам изборите си, абсолютно във ваш интерес е да използвате сервитьора/сомелиера за напътствия. Има само едно изискване – да предоставяте вярна информация. Гледайте на поръчването на вино в ресторант като на посещение при лекар – трябва да опишете симптомите си детайлно, за да получите вярна диагноза. Това може да бъде доста унизително в ресторантска среда, затова следват най-важните въпроси:

- Червено или бяло?

- От Новия свят или от Стария свят?

- „Тялото“ на виното, което означава дали е по-леко или по-тежко? Това има връзка със съдържанието на танин. „Тялото“ може да бъде леко, средно или плътно.

- Таван на цената. Тук е малко коварно, особено ако сте на важна среща или пък се опитвате да не изглеждате като най-голямата скръндза в компанията. Как да кажем цената без да чуят останалите? Лесно е – просто отворете винения лист, посочете директно цената, която ви се струва поносима и кажете „Обмислям да поръчам такава бутилка“. Има негласно споразумение в ресторантския бизнес и всички разбират това като „Искам да платя точно толкова, но не искам да го казвам на глас“.

Това е! Вече сте официален „Кръстник“ на поръчването на вино, а приятелите ви са останали с отворени усти. И по-важното – вече сте дали достатъчно информация на сервитьора, за да може да ви помогне със страхотни препоръки.

Стъпка #4: Опитайте виното

След като сте избрали бутилката, сервитьорът ще започне да изпълнява ритуала по представянето на виното. Първо ще ви покажат бутилката, за да потвърдите, че това е вашата поръчка. Не пропускайте да проверите. Ще се изненадате колко често сервитьорите взимат съвсем различна бутилка от поръчаната от вас.

След това сервитьорът ще извади корковата тапа и ще налее съвсем малко в чашата ви, за да прецените дали е поело дъх от тапата или пък не е развалено. Целта на това упражнение не е вие да прецените дали харесвате виното – за съжаление виното вече си е ваше от момента на изваждането на корковата тапа. Добрата новина е, че петната върху тапата са рядък феномен, появяват се само при 3-5% от бутилките с естествен корк по света.

Разклатете леко чашата, първо помиришете и отпийте малко. Обикновено, затвореното с коркова тапа вино издава неприятна миризма на мухлясал вестник, влажен картон или усойно мазе. Ако нещо ви мирише лошо, не се колебайте да го кажете на сервитьора. Всеки по-уважаващ се ресторант ще ви поднесе извинения и ще ви предложи да си изберете друга бутилка – безплатно.

Стъпка #5: Насладете се!

След като сте се уверили, че виното е добро, време е да се облегнете и да се отдадете на плодовете на вашия труд. Задължително опитвайте виното с вашата си скорост. Някои сервитьори прекаляват с доливането, защото искат да изхвърлят първата бутилка колкото се може по-скоро, за да поръчате втора. От друга страна, ако сервитьорът ви се бави с доливането, не се колебайте да посегнете към бутилката и да го направите сами.

Спазвайте тези пет стъпки всеки път, когато поръчвате вино. Усещането е все едно всеки път уцелвате десетката, а хората от компанията ще скандират името ви, докато постигате успех след успех.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha