Понеделник, 14 Октомври 2024

Кои са фирмите-бушони на Цветан Василев?

Кои са фирмите-бушони на Цветан Василев?
Публикация   05 Май, 2016   /     akcent.bg   /     353

1,77 млрд. лв. са потънали в 46 компании


 

Корпоративна търговска банка (КТБ) е отпускала кредити на предприятия, свързани пряко с нейния бивш ръководител Цветан Василев в размер на над 2,5 млрд. лв., обобщи докладът на консултантската фирма "Аликс Партнерс", който беше огласен във вторник. Но ако към тази категория се включат и кредитите, отпуснати към свързани с ексбанкера предприятия като БТК, "Петрол", завода за стъкло в сръбския град Парачин, както и други проекти, тогава само главницата на заемите надхвърля 4 млрд. лева.

От документа по-долу може да видите и как е бил разпределен кредитният портфейл на банката. 

В доклада е обърнато внимание и на пирамидалната структура на КТБ чрез "кухите" фирми ("бушони"), които са използвани като получатели на кредити, които след това бързо предоставят на други предприятия, а част от парите използват и за погасяване на собствените си кредити в кръгови схеми.

По подобен начин - със собствени средства, е било извършено и увеличаването на капитала на Корпоративна търговска банка. Нещо, което е забранено от закона и стана повод за намаляването на капитала и  и последващото отнемане на лиценза на банката. Експертите от "Аликс Партнърс" ги наричат "канали за финансиране".

Като цяло тези дружества имат само вторична търговска дейност (ако изобщо имат такава) и минимални материални активи, освен вписаните вземания от други свързани лица, които вземания в голямата си част са на стойност, подобна на тази на непогасените им кредити към КТБ.

Това е списъкът на 46-те "бушони", от които едва ли ще може да бъде събрано някакво имущество в производството по неесъстоятелност на банката. Непогасените им кредити са в размер на 1,77 млрд. лева.

 

 От доклада може да се събере и малко повече информация за някои от големите цесии и прихващания, които са заявили кредитополучатели на банката. Вижда се, че бизнесменът Гриша Ганчев е бил най-активният играч в този сегмент. Той е заявил прихващането на кредити на "Литекс Комерс" и "Литекс Моторс" на обща стойност 90 млн. лв., както и кредити на "Елит Петрол" за 64,7 млн. лв. и на "Нафтекс Петрол" за още 15 млн. лева. Общо това прави 169,7 млн. лева.

Компанията "Евробилд 2003", зад която според организацията на вложители в КТБ "Ние, гражданите" стои Бисер Лазов - бивша "дясна ръка" на Цветан Василев, и в момента основен свидетел на прокуратурата срещу ексбанкера, е заявила прихващане на 2,3 млн. лева. Любопитната подробност е, че тя е купила депозити в същия размер на издателя на в. "Уикенд" Мартин Радославов. Но ѝ остават още 81,9 млн. лв. непогасен кредит.

И все пак трябва да се обърне внимание, че информацията в доклада е актуална към септември м.г., когато той е внесен при синдиците. Така че не е ясно дали тези прихващания реално са осъществени.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha