Понеделник, 14 Октомври 2024

Близо 20 000 свободни места на бюрата по труда

Близо 20 000 свободни места на бюрата по труда
Публикация   03 Май, 2016   /     akcent.bg   /     263

По морето търсят сервитьори, бармани и рецепционисти

  

Близо 20 000 са свободните места в бюрата по труда у нас. Това показват данните от електронната трудова борса към Агенцията по заетостта.

Те са се увеличили близо 4 пъти в сравнение с началото на януари тази година, когато бяха около 5600. Скокът се дължи на сезонната заетост и идването на летните месеци, когато работодателите имат нужда от временен персонал.

Само в Бургас има 1300 обяви, като почти половината от тях са за сервитьори, бармани, готвачи и помощен персонал. Възнагражденията, които могат да си докарат, са между 500 и 1000 лева на месец. Почти същото е и положението във Варна, където търсят най-много сервитьори.

В Бургас обаче имат нужда и от рецепционисти и администратори за хотелите. Такива кадри са нужни предимно в Несебър, Приморско и Поморие, като свободните места са над 260, а предлаганите заплати около 600-700 лева.

Самолетна компания пък търси 60 души за гишетата си на летището край Бургас. За тази длъжност обаче се изискват перфектен английскии и руски език. Служителите ще проверяват билетите на пътниците, ще разпределят местата им в самолетите, както и техните багажи.

В София се търсят най-много охранители, продавачки и чистачки. Над 130 са свободните места за охрана, почти толкова са и тези за продавач-консултанти.

Само две големи вериги супермаркети си търсят близо 80 човека за своите магазини, като заплатите които предлагат са от 500 до 700 лева.

Столични фирми търсят и близо 70 души за чистачки и помощнички за домакинства, хотели и различни учреждения.

Бизнесът в столицата има нужда още от близо 70 човека за колцентър, където възнагражденията могат да стигнат и до 1400 лева, както и от около 30 тираджии, 10 учители в детски градини, 10 души за служители и управители на аптека.

Междувременно от Агенцията по заетостта обявиха, че през втората половина на април са проведени 19 трудови борси, на които 280 фирми са обявили над 2240 работни места.

Освен сервитьори и бармани, се търсят още спасители, пикола, камериерки, селскостопански работници и шивачки.

 

Администрацията дава стаж на 505 млади висшисти

 

Общо 505 са свободните работни места в публичната администрация по програмата "Старт в кариерата". Програмата е за млади висшисти до 29 години, които са без опит по своята специалност. В рамките на 9 месеца те ще могат да натрупат базисен стаж.

 

Така 457 младежи ще могат да стажуват в централните ведомства, а 48 в областните администрации. Търсят се предимно специалисти по право, управление на инвестиционни проекти, ИТ и компютърни специалисти, както и математици. Крайният срок за подаване на документите е 20 май.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha