Сряда, 11 Декември 2024

Нова категория стари вина за първи път на CОNCOURS MONDIAL DE BRUXELLES в Пловдив

Нова категория стари вина за първи път на  CОNCOURS MONDIAL DE BRUXELLES в Пловдив
Публикация   01 Май, 2016   /     akcent.bg   /     864


                      

За първи път тази година Concours Mondial de Bruxelles въвежда нова категория – за стари вина. Тя включва напитки, които са произведени през ХХ век. Условие за участие във категорията е да има поне 100 – 120 бутилки и да е пуснато на пазара. По този начин Concours Mondial de Bruxelles е единственият международен конкурс в света с категория за стари вина. „Обикновено производителите представят на конкурс вина, които искат да наложат на пазара“, коментира Патриция Маркес – представител на Concours Mondial de Bruxelles. Преди 10 години, когато конкурсът е започнал да гастролира в различни европейски държави, тя го е организирала в Португалия. На тазгодишното издание на престижния винен фест в Пловдив Патриция Маркес представлява португалското участие в конкурса, което включва 1034 проби на вина.

Над 330 са дегустаторите в Concours Mondial de Bruxelles 2016 от 52 държави. 41 от тях са български енолози. Международното жури оценява вината без да има информация за произхода му. Всяка дегустационна комисия се състои от 5-6 члена, които оценяват по няколко партиди вина. За всяка маса предварително се подготвят пробите. Партидите вина се определят по различни признаци, като цена, сортове грозде и т.н. Идеята е да не се смесват добрите вина с не толкова класните. Една бутилка се разлива на членовете от всяка дегустационна комисия. Всяко жури дегустира 5-6 партиди от по 23 вина. Едно вино може да се оценява не само от една дегустационна комисия. Ако има големи разлики в оценките на журиращите, може да се разгледа и от трета комисия.

Специални са дегустационните комисии, които оценяват розетата и ликьорните (десертните) вина.

Близо 9000 проби на винопроизводители от 55 държави се съревновават за престижните отличия на Concours Mondial de Bruxelles. Тази година ще се присъдят три вида медали – сребърен, златен и голям златен медал. Сребърен медал получават вина, които съберат между 84 и 86.5 точки на журито. Той се присъжда за вина, които са без забележки и са събрали от 86.6 до 92 точки. Със златен медал се отличават много добре балансирани вина с уникален вкус. Най-високият приз - голям златен медал се присъжда на вина, събрали между 92 и 100 точки. „Обикновено най-добрите вина, отличени с голям златен приз са около 1% от всички дегустирани напитки в конкурса“, уточнява Патриция Маркес. Тя допълни, че медали получават между 7 и 10 процента от пробите, които участват в конкурса.

Конкурсната надпревара продължава до 1 май в Международен панаир – Пловдив. В последния ден на конкурса ще бъде обявена следващата страна-домакин на Concours Mondial de Bruxelles. На 2 и 3 май, в рамките на следконкурсната програма, водещи световни журналисти ще разгледат изби и от по-отдалечени райони - в Северозападна и Югоизточна България. Резултатите от Concours Mondial de Bruxelles, чието изнесено 23-то издание за първи път се провежда в Пловдив тази година ще бъдат обявени в края на месец май 2016 г. Престижните отличия ще помогнат както на любителите, така и на специалистите да се ориентират в качествата на оценените напитки и ще създадат критерии за нови тенденции в бранша.

Блестящо впечатление на международните дегустатори направи добрата подготовка и сомелиерски умения на 130-те студенти от катедра „Хранене и туризъм“ на Университета по хранителни технологии – Пловдив. „За първи път нашите студенти имат възможността да демонстрират знания на международен форум от такъв мащаб.  Изключително удовлетворение е за нас преподавателите да видим на практика резултатите от своя дългогодишен труд и сме благодарни за високата оценка, която получаваме от участниците в журито и от организаторите на конкурса “, коментира заместник-ректорът на Университета по хранителни технологии проф. д-р инж. Йорданка Алексиева.

Concours Mondial de Bruxelles, който се провежда за първи път в Пловдив се организира от Probegex в сътрудничество с община Пловдив, Министерството на туризма, Министерството на земеделието и храните и Националната лозаро-винарска камара, със специалната подкрепа на Съюза на енолозите в България и Университета по хранителни технологии – Пловдив.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha