Понеделник, 14 Октомври 2024

След публикация на АкцентБГ ще се прецезират заплатите на управителите на общинските дружества в Русе

След публикация на АкцентБГ ще се прецезират заплатите на управителите на общинските дружества в Русе
Публикация   27 Апр, 2016   /     Румен НИКОЛАЕВ   /     360

Оказа се, че почти никой от местния парламент не знае за размера на възнаграждение на шефовете на тези фирми, най- вече на здравните

 

Управители на общински дружества получават заплати, които не кореспондират с тази на кмета на Русе,  дори с тези на министър- председател, президент, дори и на членовете на ВСС. Основание и оправдание за това има, но дали заплатата е наистина еквивалент на положен труд, особено като се има предвид, че става въпрос за общински дружества, които нормално би било да произвеждат принадена стойност, а не само са черпят средства, най-често представляващи пари на данъкоплатците.

Дивидентите, които са отчислили за 2015 година някои от тях, представляват суми, които са по-малки от месечното възнаграждение на един управител. И на всичкото отгоре местният парламент остави тези скромни приходи за „реинвестиция“.

Само за 2015 година в тези дружества са влезли допълнително 220 000 лева за закупуване на апаратура, а в Стоматологията- 100 000 лева за изграждане на операционен блок.

Аз се запознах с материала, който беше публикуван в Акцент.БГ в деня на последната сесия. Това заяви председателят на Общинския съвет чл. кор. проф. Христо Белоев. За да се формират тези заплати, това е станало по законен начин, по Наредба, която е приета от Общинския съвет. Признавам, че до него момент не съм имал представа за заплатите на управителите на общинските дружества, защото информация не ни е била представяна.

Затова се запознах подробно с Наредбата и считам, че е редно да се създаде Работна група, която да преразгледа сега действащата и да се получи по-реално заплащане на труда. Става дума за критерии като активи за управление, на численост на персонала и още няколко други показателя се формира заплатата на ръководителя. Съществува един диапазон от проценти- от 280 до 400 на сто при здравните заведения ДКЦ спрямо средната за дружеството.

Явно Наредбата трябва да бъде променена. След като материалът бе публикуван в Акцент.БГ председателският съвет се самосезирахме. Поисках и получи повече сведения и информация за всяко едно общинско дружество. Седмица по-рано резултатите на тези дружества са били приети от т.н. Балансова комисия, в която влизат 13 или 14 общински служители, включително и двама зам. кмета. Тя и приела отчетите, както и да се изплати такива заплати на управителите на тези дружества.

Вече са проведени първи разговори с някои от общинските съветници, председатели на комисии в общинския съвет и сега предстои създаването на работна група, която да актуализира Наредба 9.

Колкото до средствата от наеми, които събира едно или друго дружество, влизат в общите приходи и влияят върху формирането на трудовите възнаграждения на работещите в тях, независимо че тези средства не са реално изработени. Въпреки съгласието и разбирането, че тези средства са на Общината и тя би трябвало да ги получава директно, то се оказва, че има юридически спънки, които не позволявали това. Това е въпрос, който също трябва да се обсъди, смята Белоев, доколкото има правно основание за това.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha