Понеделник, 14 Октомври 2024

Прясното и охладено месо ще се продават отделно

Прясното и охладено месо ще се продават отделно
Публикация   27 Апр, 2016   /     akcent.bg   /     265

Онлайн търговците на храни ще се регистрират, предвиждат промени

  

Нови правила се въвеждат в търговията с храни. Регламентират се витрини, транспорт, онлайн търговия, етикети и съставки на продуктите. Глобите за нарушителите също нарастват. Това предвиждат промените в Закона за храните, представени днес от министъра на земеделието Десислава Танева. 

 

Новият закон трябва да доведе до много по-висока сигурност и доверие на потребителя за храните, който консумира. Законът въвежда нови санкции, а старите се увеличават от два до осем пъти, заяви Танева.

 

Законът прилага структурата на европейското законодателство и въвежда правила в области, които досега не са били регламентирани, каза министърът. 

 

За първи път се регламентира онлайн търговията, предлагането на хранителни добавки, начина на предлагане на месо в хранителните обекти. Въвеждат се изисквания за транспортните средства, които превозват храни. 

 

На регистрация подлежат всички търговци на храни онлайн и транспортните средства, които превозват храни. Солена глоба е предвидена за липсата на регистрация. 

 

Месото 

 

Проектът предвижда при предлагане на охладеното, предварително неопаковано месо в обекти за търговия на дребно то да се поставя в обособени за това места със задължително предоставяне на информация в писмен вид за вида на месото. 

 

Изрично трябва да бъде посочено и понятието "охладено", страна на произход или място на произход, дата на месодобива и срок на годност. 

 

Това изискване се въвежда, за да не ни заблуждават търговците, че месото от Нова Зеландия е прясно, а не дълбоко замразено, каквито практики има досега, обясниха от МЗХ.   

 

Етикети и реклами

 

Инспекторите ще правят и подробен преглед на етикетите върху стоките и най-вече оказана ли е датата на вноса на месото или дата на доставка, както и съставките.

 

Сериозна глоба ще има за тези търговци, които скриват оригиналната информация на етикетите като залепят върху тях нови. 

 

Информацията за предлаганите храни на етикети, опаковки и реклами трябва да бъде на български език. 

 

Храни онлайн и банки 

 

Новият закон въвежда понятието "доставчик на услуги" - това са сайтовете, които предлагат храни по интернет. 

 

За първи път се регламентират условията и редът за извършване на хранително банкиране и безвъзмездно предоставяне на храни. Обектите за хранително банкиране ще се регистрират по реда на Закона за храните, а контролът ще се осъществява от БАБХ. 

 

Санкциите

 

Санкцията за използване на добавки и ароматизанти в храните сега е от 250 до 500 лв. за физическо лице и от 500 лв. до 1000 лв. за юридическо. Новият закон предвижда тя да стане от 2000 лв. до 4000 лв. за физическо лице и от 4000 лв. 6000 лв. за юридическо лице. 

 

Повишават се и санкциите за нарушения на разпоредбите в законодателството по безопасност на храните. Санкцията за производство или търговия в нерегистриран обект по действащия Закон за храните е глоба от 1500 до 2000 лева. При повторно извършване на нарушението глобата е от 2000 до 4500 лева. 

 

В проекта за нов закон се предвижда глоба или имуществена санкция от 2000 до 4000 лева. Ако нарушението е извършено от бизнес оператора, санкцията е от 4000 до 6000 лева. Ако лицето извършва повторно нарушение, след като е имало влязло в сила наказателно постановление, в срок три години от влизането му в сила глобата или имуществената санкция е в троен размер, посочиха от МЗХ. 

 

Хранителни добавки

 

За първи път се регламентират редът и условията за пускане на пазара на храни със специално предназначение и хранителни добавки или храна за употреба при интензивно мускулно натоварване. 

 

Изпълнителният директор на Агенцията по храните Д-р Дамян Илиев разказа за случаи, в които чрез реклама на хранителни добавки се залъгват потребителите, че се лекуват онкологични заболявания или, че употребата на дадена хранителна добавка ще доведе до магическо извайване на тялото. 

 

Именно такъв вид подвеждащи реклами също ще насочат вниманието на инспекторите да проверяват състава, качеството и контрола на тези хранителни добавки от мястото, където те са произведени, през вноса им в страната, ако те са чуждо производство, до разпространението им и употребата им в търговската мрежа.

 

Създава се и Национален съвет по храните към министъра на земеделието и храните за координиране на държавната политика в сектора "Храни".

 

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha