Понеделник, 29 Април 2024

В двудневен форум Русе е вдъхновен от историята на виното

 В двудневен форум Русе е вдъхновен от историята на виното
Публикация   15:19     25 Апр, 2016 /     akcent.bg   /     999

Наградиха победителите в конкурса „Виното в историята на европейските народи”

  

Днес в Русе беше открита 2-дневна Национална научна конференция с международно участие „Виното – история и вдъхновение“ с организатор и домакин Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе.

 

Форумът се осъществява в партньорство с Института за исторически изследвания към БАН, Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки – ЕООД, Исторически и Философски факултети на СУ „Св. Климент Охридски“, факултет Природни науки и образование на РУ „Ангел Кънчев“ и Висше училище по агробизнес и развитие на регионите – филиал Русе.

 

За приветствие и поднасяне на поздравителен адрес от името на Областния управител на Област Русе думата имаше Станимир Станчев – заместник областен управител.

 

Станчев определи конференцията, като вълнуващо за град Русе събитие и с потенциал да даде тласък в популяризирането на винения туризъм в Русенска област. Той подчерта, че на виното трябва да се гледа като на средство за развитие на съвременния и най-красив български град Русе, тъй като „русенци са горди хора, с дух и история, те имат бъдеще, наситено с вдъхновение, любов и вяра“.  На Теодора Евтимова – директор на Регионална библиотека „Любен Каравелов“, и нейния екип, Станчев пожела да продължат своята кауза и да дерзаят по пътя на успеха. Заместник областният управител остана с надежда Националната научна конференция с акцент виното да се утвърди като ежегодна, а пред 2017-та участниците да се поздравят с целите, които си поставят днес.

 

Форумът продължи с изнасянето на пленарен доклад от проф. д.н. Иван Маразов – научен ръководител на Конференцията. Тема на доклада беше „Тракийският пир“.

 

Преди да се премине към тематичните сесии, наградени бяха победителите в Националния конкурс за карикатура и шарж „Виното в бита и културата на европейските народи“. В творческото съревнование се включиха професионалисти и любители на изкуството на карикатурата и шаржа, навършили 18 години.

 

Зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел награди победителите в двата раздела с грамоти и посещение на Европейския парламент в Брюксел. В раздел „карикатура” наградата спечели Стоян Дечев от София. С първо място в раздел „шарж” бе отличен Валентин Георгиев от Русе. Номинираните, които получиха грамоти от Регионална библиотека „Любен Каравелов” са Веселин Дамянов, Силвия Ганчева, Константин Ангелов, Ириен Трендафилов и Константин Ангелов.

 

Творбите на участниците бяха оценявани от авторитетно жури в състав Георги Димов Пасев - председател на Дружеството на русенските художници, представител на СБХ, Роберто Борисов Андреев - член на СБХ, секция „Графика“, Живко Николов Лазаров - член на Дружеството на русенските художници и преподавател по графика в НУИ „Проф. В. Стоянов“ – Русе. Творческото съревнование беше предизвикателство към всеки един творец да пресъздаде в сатирични рисунки света и културата на виното в историята на европейските народи.

 

Всички селектирани произведения са подредени в изложба в Русенската библиотека.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още