Понеделник, 14 Октомври 2024

Русе предстои да избира и изчислява такса

Русе предстои да избира и изчислява такса
Публикация   26 Апр, 2016   /     akcent.bg   /     295

В София: Семействата в панелки отделят по 200 лв, самотните хора по 53 лв.

 

 

 

 

Какъвто и да е изборът относно прилагане на такса „смет” , в началото ще има сериозни затруднения. Тази позиция изрази пред Акцент.БГ депутатът от ГЕРБ Свилен Иванов, който бе и зам. кмет по комунални дейности в община Русе. Според него вариантът да се плаща при закупуване на торби крие опасност „изобретателни” съграждани да продават фалшиви, по евтини найлонови чували за боклук, както и да се изхвърля сметта в различни от регламентираните чували.

Относно варианта за плащане върху броя на населението- необходимата сума да се разпределя върху броя на жителите- таксата вероятно ще се оскъпи предвид факта, че поне 3000 жилища в момента са без обитатели, а таксата, която се плаща за тях, ще се преразпределя върху реално живеещите в града. Освен това многодетните и многодетните семейства ще плащат значително повече /по-скоро ще трябва да плащат/. Единствено от този начин на заплащане справедливостта ще усетят живеещите в центъра на Русе.

Колкото до варианта с теглена на сметта на място преди да бъде събрана и извозена от кофите и контейнерите- на този етап той е неприложим. Иванов призна, че по времето като зам. кмет е предложил специализираните камиони за сметосъбиране да бъдат оборудвани с кантари и по този начин да има възможност за прилагане на този вариант. Но и тук изобретателния българин може да изхвърля боклука си в съседния контейнер или пред този на друг блок в близост до неговия. Още повече, че и сега трудно може да се разбере кой къде си изхвърля сметта в центъра, тъй като съдовете са разположени на места, които в никакъв случай не дават възможност да се определят ползвателите им.

Зам. кметът по комунални дейности Наталия Кръстева заяви, че все още в Общината не са започнати изчисления кой вариант ще бъде избран и какво би струвало на русенци. Това ще бъде направено и с участие на финансовия отдел на община Русе, както и с „Местни данъци и такси”.

 

 

........................................................

 

Такса "смет" може да поскъпне за някои домакинства, ако се формира на индивидуална основа, съобщи депутатът и бивш общински съветник Георги Кадиев.

   Въпреки това повечето хора подкрепят именно този метод на образуването ѝ, защото го считат за най-справедлив. Това е и едно от предложенията, залегнало в проекта за промени в Закона за местните данъци и такси, публикуван от Министерството на финансите.

  Въпреки че индивидуалната основа е най-справедливата, тя няма да сработи добре в България, заяви Кадиев пред БНР.

  "Най-оптималният вариант е да не е само броят жители по лична карта, защото и това не отговаря на истината, а да бъде комбинация между брой живеещи в дадено жилище и потреблението им като показател за това колко хора действително живеят там", смята депутатът.

Базирането на таксата единствено на индивидуалното количество боклук може да я оскъпи за по-многолюдните семейства.

  "Семейства с две деца е непосилно да плащат тройно повече такса "Битови отпадъци" отколкото до момента, но от друга страна те наистина произвеждат повече", призна Кадиев.

  Според законопроекта всяка община сама ще може да определи коя от предложените методики да избере или да изработи своя собствена.

 

............................................

 

Такса смет може да поскъпне двойно за част от столичани, ако размерът й се определя на брой жители. Това сочат предварителните разчети на общината за промяната на базата за изчисляване на налога, която предложиха от Министерството на финансите, научи Агенция „Монитор“.

В момента такса смет в София се определя, като се начисляват 1,6 промила върху данъчната оценка на имотите на физическите лица. За нежилищните сгради ставката се пресмята като 10 промила от отчетната стойност на обектите.

Според измененията всяка

община ще може да избира между три метода,

по които да определя стойността на таксата. Единият предвижда за основа да се използва количеството на смет, което се събира в контейнерите. Друга възможност е боклукът да се измерва с торби, които гражданите ще си купуват от общините. Третият вариант е според броя на жители, тоест на човек.

„Изчисленията показват, че за четиричленно семейство такса смет може да скочи почти два пъти, ако се определя на брой жители, а не според данъчната оценка на имота, както е сега. Другите механизми за изчисление на налога също могат да доведат до повишението му. За

пресмятане на брой чували с боклук, или на килограм отпадъци са нужни големи инвестиции от страна на общината”, съобщи пред Агенция „Монитор“ зам.-кметът по финанси в общината Дончо Барбалов. Той обясни, че експертните оценки показват, че гражданите генерират 70% от битовите отпадъци. Това означава, че по новата методика 1,4 млн. жители на София, по настоящ адрес, трябва да платят 74,4 млн. лв., пресметна Барбалов. Сметките показват, че

на човек се падат по 53 лв. на година

Така излиза, че данъчната секира ще засегне най-вече семействата в панелките в покрайнините. При условие, че едно четиричленно домакинство живее в панелка от 80 кв.м в „Люлин” или „Младост”, то ще се бръкне с 212 лв за такса смет на година. Сега то плаща по 96,27 лв. за боклук. Повече ще плащат и семействата в старите кооперации в центъра. Увеличението за 80 квадрата ще е около 70 лева.

Самотните хора ще плащат по-малко за такса смет. Така, ако една баба, живее в същото жилище в „Люлин”, тя ще дава за боклук 53 лв. Това е почти двойно по-малко от сегашния й налог. При бабите в центъра обаче намалението ще бъде цели три пъти. Според Барбалов, ако се въведе този вариант ще трябва да се помисли за законови промени, за да не се шмекерува с броя на жителите в апартаментите. Освен това трябва да помисли и дали бебета ще плащат

Барбалов обясни, че другият вариант за определяне на таксата чрез измерване на индивидуалното количество изхвърлени отпадъци чрез обема на съдовете (контейнери, кофи, торбички) също крие големи рискове. Боклукът може да се изхвърля до контейнера или в кофата на съседния блок, или пък да се образуват незаконни сметища, обясни финансист №1 на общината. Според него, ако ще се върви към промяна в съотношението на данъчната тежест между гражданите и бизнеса, трябва да се предвиди по-голям преходен период, а не да се правят резки промени в данъците през 2017 г. Едно от предложенията е ръстът на такса смет да не надвишава 10 % спрямо предходната година. Така увеличението няма да е рязко, а плавно и постепенно, каза още Барбалов.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha