Понеделник, 14 Октомври 2024

Данъчните подхващат за ДДС и именията

Данъчните подхващат за ДДС и именията
Публикация   25 Апр, 2016   /     в-к "СЕГА"   /     256

НАП ще проверява дали луксозните имоти се използват и за офиси, и за жилище

  

НАП, която започна проверки на фирми, закупили 5500 скъпи коли, заради новите правила за облагане с ДДС на личното ползване, обяви, че разширява акцията и върху недвижими активи. Данъчните ще се заемат и с луксозни имоти, купувани през последните 5 години като фирмени и за които е бил възстановяван ДДС, а всъщност са ползвани не само служебно, но и за жилище. Не е тайна, че от години бизнесмени си купуват скъпи мезонети, вили, цели резиденции, в които живеят охолно, но ги декларират като седалище на фирмата, за да теглят данъчния кредит. С последните законови промени за скъпите коли и имоти, които се ползват смесено - лично и служебно, може да се ползва само частично данъчен кредит. 

От приходната агенция обясниха, че ще засичат три вида данни - фактурите за закупуване на актива, справките декларации за ДДС и информация за личния адрес на собственика. "Има множество имоти, които се декларират като офиси, но в тях са регистрирани с постоянните си адреси собственикът и децата му, и съпругата му, и всички останали", обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров по БНТ. 

Фирмите и собствениците нарушители ще трябва да връщат ДДС на държавата, при това с лихвите. 

Данъчните засега не дават детайлна информация какъв ефект очакват от проверките. НАП не уточни на колко възлиза стойността на извършените сделки за покупка на фирмени имоти през последните 5 години, нито колко ДДС е бил възстановен за тях. 

Прогнозна оценка няма и за обявените проверки на фирми, закупили 5500 луксозни автомобила, струващи над 100 000 лева. При тях данъчните ще засичат данните от регистрите на автомобилна администрация и пробега на автомобилите. Информацията може да обори евентуални твърдения, че автомобилът се ползва само по работа и не вози хора от фирмата и техни близки в извънработно време. 

Проверките на НАП започнаха, след като стана ясно, че приходите от облагането на личното ползване са символични. За първия месец, в който фирмите декларираха дял на лично ползване на фирмени активи, хазната събра едва 1.3 млн. лв. ДДС. 

Както "Сега" писа, признатото лично ползване на фирмен актив се третира като непаричен доход и възниква въпрос дали върху него не се дължат подоходен данък и осигуровки. В момента МФ готви промени в закона за корпоративното облагане, с които да се въведе алтернативен данък в размер на 17% - по подобие на облагането на представителните разходи. Текстовете обаче не са готови, а бизнесът настоява данъкът да е с обичайната ставка от 10%. От НАП уточниха, че засега ревизорите няма да се занимават с тези непарични доходи на собственици и служители.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha