Понеделник, 14 Октомври 2024

Пломен Димитров: При 20 млрд. лева заплати годишно близо 10 на сто от тях се бавят или не се плащат

Пломен Димитров: При 20 млрд. лева заплати годишно близо 10 на сто от тях се бавят или не се плащат
Публикация   24 Апр, 2016   /     Румен НИКОЛАЕВ   /     266

България се доближава до африканските страни по стерентта на неравенство

„Няма толкова голямо разделение на обществото в никоя държава-членка на ЕС. Над 35% бедност обикновено се свързва с африканската бедност. Освен че сме най-бедни, разделението на обществото между най-бедния и най-богатия е най-фрапантно. 48% от българите живеят с доход на глава от населението без да достигат 542 лв.”, коментира в студиото на „Събуди се” президентът на КНСБ Пламен Димитров.

При 20 млрд лева за заплати годишно по данни на Инспекцията по труда са дължими или не са изплатени 44 млн. лева, а реално процентът е между 8 и 10 на сто. Повече от три пъти по-малко представлява констатацията на ГИТ от реално неплатените или забавени, тъй като една част от работещите са в сивата икономика, а друга- работят без трудови договори, каза още Димитров. Според лидера на КНСБ близо милион българи работят на черно.

България е единствената страна, където работата не ти гарантира, че ще може да се излезе от капана на бедността. 462 000 или приблизително 20 на сто са работещите бедни.

За България има още един сериозен проблем освен бедността- степента на неравенство. Според коефициент Неджими, в страната степента на неравенство има дълбоко разделение- за нас е 37 процента, като преминаването на 35 на сто се говори вече за „африканска бедност”.

 От синдиката се обявяват за промени в четири закони, засягащи работниците, заплатите, гарантиране на вземането на възнагражденията при фалит на компанията.

„Това са хората, които живеят под прага на бедност. Друг е въпросът, че когато мерим България през някаква статистика, винаги получаваме грешни резултати. Причината – има много невидими фактори в нашето общество, които се извън всякаква статистика”, коментира президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha