Петък, 20 Септември 2024

Колоездачен поход организираха от ВМРО-Русе по случай годишнината от Априлско въстание

Колоездачен поход организираха от ВМРО-Русе по случай годишнината от Априлско въстание
Публикация   24 Апр, 2016   /     akcent.bg   /     453

  

Близо 100 души се включиха в колоездачния поход до Гюргево, организиран от ВМРО-Русе, съвместно с Вело Русе. Както всяка година, така и сега, русенските войводи не пропуснаха да отбележат подобаващо годишнината от важното за нас българите Априлско въстание. Най-малкият участник се казва Николай, който е на 6 години, а към колоната се присъединяваха велосипедисти от няколко различни сборни пункта.

 

Приятното време позволи на русенци да се отправят безпроблемно към румънска територия, където с едноминутно мълчание да почетат две от паметните за историята ни места – едното, намиращо се на пристанището в Гюргево, където през май 1876 година Христо Ботев се качва на кораба „Радецки“, за да се отправи със своята чета към връхната точка в революционното си дело. Другото – мястото на което е издаван вестник „Нова България“, основан също от Ботев, до което в непосредствена близост се намира и сградата, където е заседавал Гюргевския революционен комитет, организирал най-голямото българско въстание през далечната вече 1876 година. И двете паметни плочи бяха почистени от мръсотията по тях.

 

Това са хора, решили да пожертват себе си, за да събудят спящият дълбок сън български народ. Тяхната жертвоготовност и отдаденост пред олтара на българската свобода доведе до най-голямото българско въстание, което в крайна сметка позволи на считания за безправна рая българин, да счупи оковите на дълговековното робство, каза в своето слово народният представител Искрен Веселинов.

 

Това е второто събитие, организирано от ВМРО-Русе по случай годишнината от Априлското въстание. По-рано през седмицата младежи от „Велика България“ раздадоха на русенци поздравителни картички.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha