Понеделник, 14 Октомври 2024

Шефът на фонд "Земеделие" разкри как се точат европари

Шефът на фонд
Публикация   23 Апр, 2016   /     Румяна Гочева   /     140

Отглеждане на краставици в планината и мобилни ферми за пъдпъдъци са част от скандалните проекти

Пенсионери въртят агробизнес със субсидии по схемата "Млад фермер", докато децата им, спечелили проекта, учат или работят в чужбина. Хитри животновъди возят с камиони едни и същи зайци и пъдпъдъци по различни села, за да ги показват по време на проверките и да получават пари за няколко ферми. Това са част от нарушенията по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), за които разказа вчера шефът на Държавен фонд "Земеделие" Румен Порожанов.

  Фермер написал проект, с който искал пари, за да отглежда краставици на 1500 м височина в Стара планина, което очевидно е невъзможно, посочи Юлиян Марков, шеф на дирекция "Противодействие на измамите" в ДФЗ. Чиновници от фонда услужливо предлагали на земеделци да не им търсят дефекти в проектите и харченето - срещу съответна парична благодарност, разбира се. А нагла служителка на ДФЗ във Варна първо притискала фермери да й плащат, а после им пращала съпруга си да им дава пари назаем за рекета. Марков обясни, че сходни случаи били засечени в Плевен, Благоевград, както и в Централното управление на фонда, където обаче проверките все още текат.

  За периода 2007-2013 г. във фонд "Земеделие" (ДФЗ) са получени 3012 сигнала за нарушения, 538 от тях са стигнали до прокуратурата, като 35 са изпратени през м.г., отчете вчера ръководството на разплащателната агенция на нарочна пресконференция. Не стана ясно на каква стойност са проектите със засечени нарушения и престъпления.

  Разбра се само, че има доста уволнени чиновници и немалко заведени дела, но досега е издадена една-единствена осъдителна присъда и при това тя е условна.

  Журналисти вчера коментираха, че това е кризисен пиар. Преди дни спецагенти на ДАНС нахлуха в сградата на фонда и направиха обиски, а политици от опозицията обявиха, че във фонда действат тежки корупционни схеми. Вчера директорът Порожанов обясни, че срещу фонда се води черна кампания, подета от бивши служители на ДФЗ.

       УТОЧНЕНИЯ

  Яхти, хеликоптери, самолети за селски проекти въобще не са договаряни, имаше само кемпери на смущаващи цени, за които решихме да не отпускаме пари, обясни Румен Порожанов. За периода на програмата са изплатени 9.1 млн. лв. за 695 автомобила, АТВ-та, бъгита, велосипеди, джетове, лодки и т.н. "Няма луксозни автомобили като Х5, Х6, Land Cruiser и др. Такива не са плащани", увери той.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha