Понеделник, 14 Октомври 2024

Замразеното и манипулирано месо на отделен щанд

Замразеното и манипулирано месо на отделен щанд
Публикация   22 Апр, 2016   /     akcent.bg   /     283

Пред Великден агнешкото от Румъния с 2-3 лв. по-евтино

 

Замразеното месо, преопаковано и манипулирано, ще се продава на отделен щанд, подобно на имитиращите млечни продукти с палма. Това предвиждат промени в Закона за храните, които ще бъдат предложени през следващата седмица.

Според земеделския министър Десислава Танева ще има съществена промяна в изискванията за предлагане

 на месото. По думите й на практика ще се прилага режим, подобен на действащия вече с разделянето на млечните продукти от имитиращите.

„Свежото заклано и прясно месо ще бъде на един щанд, а всичко останало - на друг”, обясни тя. „Във втората група ще влизат замразените меса, охладените, обработените с различни разтвори”, добави Танева.

„На нашия, както и на другите пазари има жестока конкуренция. Едната група храни са произведените само от естествени суровини, без заместители и са по-скъпи. Останалите имат заместители и са по-евтини. Това е битка и потребителят решава какво да избере”, каза още земеделският министър. По думите й целта е

 да се помогне на хората да направят по-лесно информиран избор

 Според Симеон Присадашки, зам.-председател на Асоциацията на млекопреработвателите, е много важно да се следи за етикетирането на храните. По думите му подмяната най-често става при преопаковането им.

Междувременно по време на проява на кампанията „Купувам българско” председателят на Асоциацията на земеделските производители в България Венцислав Върбанов прогнозира, че преди Великден у нас ще се предлага румънско агнешко месо, което ще е с 2-3 лв. на кило по-евтино от родното. То ще е с друг вкус, не традиционния, с който сме свикнали, тъй като животните там се отглеждат по други технологии, хранят се с повече концентрирани фуражи и това променя месото. Може да се появи и новозеландско агнешко. То сигурно ще бъде много по-евтино, но е дълбоко замразено, което променя качеството му. В магазина трябва

 да се изисква да има етикет на произхода на агнешкото, съветва той.

„Вносът на агнешко е около 8% от общото количество”, поясни земеделският министър Десислава Танева. Тя припомни, че около Великден агенцията по храните планира засилени проверки относно произхода на продаваните храни по магазините.

Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, предупреди преди Великден, че истинският български козунак се прави от качествено бяло брашно, захар и яйца или яйчен меланж. Според нея радостно е, че в последните 3 години 98% от българите предпочитат родните козунаци.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha