Понеделник, 14 Октомври 2024

Шефове на общински дружества с от 4000 лв. до 10 000 лева заплати

Шефове на общински дружества с от 4000 лв. до 10 000 лева заплати
Публикация   23 Апр, 2016   /     Румен НИКОЛАЕВ   /     336

Местни закони допускат хиляди левове от наем на общинска собственост да се топят в неясни фирмени разходи

Комисията за оценка финансово-икономическите резултати на общинските еднолични търговски дружества за 2015 г., назначена със заповед на Кмета на Община Русе, прие Годишните финансови отчети за изминалата година на 8 търговски дружества със 100% общинско участие. Това са „Общински пазари” ЕООД, „Летище Русе“ ЕООД, 6 лечебни заведения.

Това рапортуват една дузина общински служители на различни нива в навечерието на сесия на общинския съвет, на която ще бъдат одобрени постигнатите „добри” резултати.

НеЗНАЙНО защо обаче, в предоставената първоначално информация нещо не се казва за дивидентите, които ще получи Общината от дейността на тези нейни дружества. Общоизвестно е, че местната хазна се пълни с държавна субсидия, средства от данъци и такси, както и от собствени приходи.

Именно перото „собствени приходи” е закърняло и, може да се каже, дори отскубнато.

Става въпрос за едни големи обороти, зад които като дивидент за Общината остават едни малки суми. Къде на шега, къде наистина, но болничните дружества спокойно по финансови резултати могат да се сравнят с тези на ЛУКойл. И то само по годишна печална- която е мижава. В същото време може да се види, че Общината допълнително налива пари в своите дружества, които генерират приходи…. но някъде отиват…

Странни правилници и наредби допускат пари от наеми на общинска собственост да се прибавят към приходите от услуги на дружествата и по този начин управителите им да получават заплати, за които дори съдиите от ВСС може да завиждат.

Справка показва, че шефове на общински дружества се подписват срещу месечни възнаграждения между 4000 и 10 000 лева. А от неглижирани приходи като наеми Общината пропуска да прибере суха пара не по-малко от половин милион.

Иначе максимата- работата е Ок, след като не ни се искат пари, явно работи. Въпреки че от време на време се превеждат 220 000 лева за апаратура, 100 000 лева за операционни с недоказана необходимост.

До колко и дали въобще общинските съветници- местни законотворци са наясно какви са ги сътровили, предстои скоро да разберем.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha