Понеделник, 14 Октомври 2024

Еврокомисията обвинява Google, че нарушава антитръстовите правила

Еврокомисията обвинява Google, че нарушава антитръстовите правила
Публикация   21 Апр, 2016   /     akcent.bg   /     243

Причина са ограниченията на производителите на устройства за Android и на операторите на мобилни мрежи

  

Европейската комисия публикува днес предварително становище, че дружеството Google е в нарушение на антитръстовите правила на ЕС и злоупотребява със своето господстващо положение чрез налагане на ограничения на производителите на устройства за Android и на операторите на мобилни мрежи.

Според становището Google прилага стратегия за мобилните устройства с цел да запази и укрепи господстващото си положение в сферата на общото търсене в интернет. Услугата Google Search е предварително инсталирана и определяна като услуга по подразбиране или единствена услуга за търсене на повечето устройства за Android, продавани в Европа.

За Брюксел изглежда, че тези практики лишават конкурентни търсачки от достъп до пазара чрез конкурентни мобилни браузъри и операционни системи и ощетява и потребителите, като задушават конкуренцията и ограничават иновациите в по-широкото мобилно пространство.

Комисията подчертава, че предварителното ѝ становище не предрешава изхода на започналото преди година разследване.

„Въз основа на нашето досегашно разследване считаме, че поведението на Google лишава потребителите от по-широк избор на мобилни приложения и услуги и възпрепятства иновациите от страна на други участници, което е в нарушение на антитръстовите правила на ЕС. Тези правила важат за всички дружества, осъществяващи дейност в Европа", каза комисарката по конкуренцията Маргрете Вестегер. Google сега има възможността да отговори на опасенията на Комисията“.

Повече от половината от глобалния интернет трафик минава през смартфони и таблети и в бъдеще се очаква тази тенденция да се засили, отбелязва в съобщение Комисията. Около 80 на сто от интелигентните мобилни устройства в Европа и света работят с мобилната операционна система Android, разработена от Google. Google предоставя лицензи за своята мобилна операционна система Android на производителите на мобилни устройства.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha