Понеделник, 14 Октомври 2024

Губернаторът призна за фактическа грешка на ОГП на Русе, довела до проблеми на няколко фирми

Губернаторът призна за фактическа грешка на ОГП на Русе, довела до проблеми на няколко фирми
Публикация   20 Апр, 2016   /     Румен НИКОЛАЕВ   /     535

Проблемът обаче може да се реши само от Об. съвет, след предложение на кмета на Русе, каза Стефко Бурджиев

В рамките на състоялата се днес работна среща в Зала 1 на Областна администрация – Русе бяха подробно разгледани 9 важни мерки за ограничаване и минимизиране на отрицателното въздействие върху здравето на хората и компонентите на околната среда на територията на бившия Комбинат за тежко машиностроене в град Русе. Срокът за изпълнение на коментираните мерки е 30 юни 2016 г.

 

Още в самото начало Стефко Бурджиев призна, че при среща с изготвилите общия градоустройствен план през 2008 г.- „Булплан“ са признали, че има фактическа грешка. Става въпрос за територии, обозначени като горски фонд, върху които са изградени и работят в момента 5-6 големи производствени заводи.

Бурджиев обаче заяви, че тази грешка може да бъде поправена единствено с решение на Об. съвет, и то след като това бъде инициирано от кмета на Община Русе.

 

По отделните точки думата за произнасяне имаха представителите на държавните институции. Директорът на РИОСВ Лили Атанасова призна, че институцията не разполага както с финансов, така и с експертен ресурс за осъществяване на кумулативен анализ за опасностите, които крие производството от всички фирми на територията на КТМ при пълно натоварване на мощностите. От страна на РЗИ бяха повторени факти, изложени в доклад до областна администрация още през лятото на 2015 г.. Сега се пожела да бъдат включени и резултатите от предходната година, като заболеваемостта при децата бъде отделена от тази при възрастните.

10 институции вече година обследват работата на фирмите на територията на КТМ по заповед на областния управител.

 

Думата имаха и представителите на Еко сдружението „Дунавски регион“.  Анатоли Казаков изрази благодарност към Областния управител на Област Русе за усилията и инициативността, които проявява с цел изясняване на поставените от жителите на Мартен екологични въпроси.

 

Адвокатът в емоционално слово изрази притесненията от евентуална авария на площадката на КТМ. Според него проблемите са се появили, когато икономическата активност в зоната се е увеличила доста бързо и значително. Казаков похвали Булмаркет в добрите му намерения и планове да отговори на поставените пред компанията изисквания. Както и че е наясно, че фирмите трябва да се „бръкнат“ и да изхарчат едни пари за екоравновесие, като се лишат от „яхти“ и от други скъпи развлечения.

Словото му бе допълнено с факта, че Мартен също се разширява, но върху терен, който дори по времето на социализма е бил предвиден и оставен като санитарна зона. Но по времето, когато в КТМ бизнесът бе в състояние на застой, няколко души са се сдобили с евтина земя и са си построили къщи- палати. От сдружението не отрекоха, че именно оттам са тръгнали атаките срещу производствата в района.

 

В рамките на конструктивния диалог стана ясно, че бизнесът има пълната подкрепа да провежда своята дейност, осигурявайки заетост на голям брой хора, при условие, че работи с грижа и внимание към наетите лица и жители на гранични на КТМ райони.

 Бурджиев увери присъстващите в своята мисия, а именно да сближи интересите между гражданското общество и бизнеса чрез балансирано отношение по проблемите и в стриктно съблюдаване на закона. Въпреки че темата на срещата бе „важни мерки за ограничаване и минимизиране на отрицателното въздействие върху здравето на хората и компонентите на околната среда на територията на бившия Комбинат за тежко машиностроене“, с ентусиазъм се диплеха проблеми извън нея, въпреки че те са вече на ниво съдебни спорове и компетенции.

 

Резултат от срещата бяха следните решения:

1. Следващата работна среща за разглеждане на цялостното изпълнение на мерките за ограничаване и минимизиране на отрицателното въздействие върху здравето на хората и компонентите на околната среда на територията на бившия Комбинат за тежко машиностроене в град Русе ще се проведе на 6 юли  от 11:00 часа;

 

2. Да се извърши административна проверка върху подаденото по време на срещата писмо от „Полисан“ АД. Става въпрос за представен на една от поредните срещи документ, според който компанията е имала разрешение за производство на 1000 т. битум, а не за 10 000 тона. След представяне на официален, надлежно заверен документ днес, от Полисан настояват да бъде изчистено името им и да бъда открит създателя на компромата, който е хвърлил сянка върху имиджа на единствения производител на битум в страната.

 

3. Да се изпрати напомнително писмо на кмета на Община Русе във връзка с изготвянето на Общ авариен план на обособената територия на бившия КТМ. В писмото да се препоръча сформирането на междуведомствена работна група за изработването на същия чрез методическата подкрепа на директора на РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ Русе.

   Неясно защо, но от прессъобщението до медиите липсва и решение на следващата сбирка да присъстват и представители на Община Русе най-малко на ниво- зам- кмет, както и кмета на Мартен.

 

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha