Понеделник, 14 Октомври 2024

Промишлените предприятия планират свиване на инвестициите през 2016 г. с 4,2%

 Промишлените предприятия планират свиване на инвестициите през 2016 г. с 4,2%
Публикация   18 Апр, 2016   /     akcent.bg   /     374

През тази година ще бъдат направени и по-малко разходи за придобиване на дълготрайни материални и нематериални активи

 

Предприятията от сектор промишленост планират свиване на инвестициите през 2016 г. с 4,2% спрямо 2015 г. Това издават резултатите от инвестиционната бизнес анкета, проведена от Националния статистически институт (НСИ) през март.

Оценката е по-оптимистична в сравнение с изразените очаквания през октомври 2015 г. Тогава мениджърите на анкетираните промишлени предприятия прогнозираха свиване на инвестициите с 28,2% спрямо направените през 2014 г.

Данните сочат, че през миналата година дружествата в промишлеността са направили с 24,2% по-малко разходи за придобиване на дълготрайни материални и нематериални активи в сравнение с 2014 г.

Анкетата, която осигурява информация както за реализираните от промишлените предприятия инвестиции през 2015 г., така и за инвестиционните им планове през тази година, издава и че през 2016 г. ще бъдат направени по-малко разходи за придобиване на активи.

В общия обем на очакваните разходи за придобиване на дълготрайни материални и нематериални активи през тази година делът на частния сектор е около 83%, като мениджърите предвиждат намаление на инвестиционните си програми с 11,8% в сравнение с предходната година.

Най-голям относителен дял в очакваните инвестиции през 2016 г. формира производството на стоки за междинно потребление (35,1%), при което се предвижда намаление от 2,4% спрямо 2015 г.

На второ място по прогнозен обем на инвестициите са енергетичните и свързаните с водата сектори (с относителен дял от 31,3%), които обаче очакват увеличение със 7,3% в сравнение с предходната година.

Следва производството на недълготрайни потребителски стоки, което е с относителен дял от 16,6%, като предвижданията на мениджърите в този сектор са за свиване на инвестиционните програми с 28,6% спрямо 2015 г.

Прогнозите за 2016 г. идват на фона на повишения оптимизъм от страна на промишлените предприемачи, съдейки по резултатите от последната анкета на НСИ относно общия бизнес климат у нас. Допитването през март показа, че бизнес климатът в индустрията е на най-високото си ниво от 2008 г. насам.

Въпреки това очакванията на предприемачите в сектора относно дейността на предприятията им през следващите три месеца са по-резервирани. Основните пречки за развитието на бизнеса в отрасъла продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене от страната и предизвикателствата в намирането на качествена работна ръка.

Сектор промишленост бе сред тези с най-голям принос за икономическия растеж в последната четвърт на 2015 г., както и за цялата година. За периода октомври-декември 2015 г. създадената от промишлеността брутна добавена стойност нарасна с 3,4% годишно.

Отделно секторът изпитва глад за кадри. Актуалните данни на Агенцията по заетостта показват, че през март най-много свободни работни места в бюрата по труда са заявени именно от преработващата промишленост - 4 124.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha