Нюйоркската журналистка Чарли Ланкстън се е заела да изследва възможно ли е да се нареже лук без сълзи. Тя изпробва всички познати техники, за да провери дали действат, или са бабини деветини.
Сярата е това, което придава уникалния аромат и вкус на лука. Тя е и причинителят на дразнението, от който очите ни се насълзяват.
И така, първият и най-ефикасен номер е да се сложат очила за плуване. Хората, които са с контактни лещи, също не усещат така силно лютенето на лука.
Съвет номер две: да се дъвче дъвка, докато кълцаме лютивия зеленчук. Оказва се, че това е изключително ефикасен метод, за да не плачем, докато приготвяме вечерята.
Номер три: лукът се слага за 15 минути във фризера. това би трябвало да забави отделянето на летливите лютиви вещества. Но всъщност действието е незначително.
Номер четири: потапяме обелената глава под вода. След 15 минути лукът е обработен за рязане. Ефект - нулев.
Номер пет също се оказва градска легенда - да запалиш свещ, докато кълцаш.
Коментари
Все още няма коментари!
Коментирай