Понеделник, 14 Октомври 2024

Свинско с чума внасяли от Румъния некоректни търговци

 Свинско с чума внасяли от Румъния некоректни търговци
Публикация   10 Апр, 2016   /     akcent.bg   /     321

От Агенцията по храните не са информирани, румънците не признават за болестта

   На север от страната ни бушува опасното заразно заболяване чума по свинете. Това е причината, заради която в северната ни съседка бързо колят прасетата и услужливи български търговци го внасят в страната на дъмпингови цени.

    Въпреки че все още няма официална информация за това, АкцентБГ разполага с  писмото,  което  Билла България предупреждава партньорите си за опасността от използването на въпросното месо.

   В съобщението се казва следното: „Поради постъпила информация за появата в Румъния на болестта чума по свинете, моля да не предвиждате никакви доставки на свинско месо с произход Румъния към Билла България“.

   В същото време фермери сигнализират, че камиони, натоварени с месо влизат в страната ни през румънската граница без да са минали надлежния контрол.

   Ако е вярно, тази стока може да подпали и родните ферми. Както вече Акцент.БГ първи писа, производители от региона са изплавени пред фалит и продават стоката си под себестойност. Най- големите комплекси се оплакаха, че цената на вносните мръвки е необосновано ниска и сериозно и подбива пазара им.

    Изкупната цена на свинското месо в Румъния е 1,60 лв. без ДДС живо тегло, а средната за Европа е 1,90 лв.

    Говорих с колегите в Румъния преди час и те категорично заявиха, че не са регистрирали това заболяване на тяхна територия. По тази причина не са предприели ограничителни мерки, заяви в петък след обяд пред Епицентър.бг д-р Дамян Илиев, шеф на Българската агенция по безопасност на храните.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha