Неделя, 20 Октомври 2024

КЗК препоръча да се отмени правилото за до 60% доплащане за лекарства

КЗК препоръча да се отмени правилото за до 60% доплащане за лекарства
Публикация   06 Апр, 2016   /     akcent.bg   /     634

  

Член 5-и от Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти ограничава конкуренцията в няколко аспекта, се посочва в решение на Комисията за защита на конкуренцията, публикувано днес. Комисията препоръчва да бъде отменен.

Това е наредбата на Министерството на здравеопазването, одобрена през ноември миналата година, с която се въведе правилото, че доплащането от страна на пациента за лекарствата, включени в Позитивния лекарствен списък, не може да надвишава 60% от стойността на опаковката, изчислена спрямо референтната стойност за продукта. Още при обсъждането на наредбата обаче и фармацевтични компании, и лекари, и пациенти изразиха опасения, че ще се стигне до изтегляне на лекарства от българския пазар.

КЗК посочва, че наредбата ограничава ценовата конкуренция на медикаментите ненужно, при положение че вече са били предприети мерки за намаляване на публичния и частния ресурс в изплащането на лекарства.

Освен това заради разпоредбата има опасност някои фармацевтични компании да изтеглят продуктите си както от Позитивния списък, така и от пазара на свободна продажба изобщо. Това би ощетило бизнеса и би ограничило потребителите да решават какво и от кого да купуват. Според КЗК лекарят и пациентът трябва да разполагат с "максимално възможния избор от лекарствени продукти, а не този избор да бъде ограничаван или предопределян от държавната регулация на цените на лекарствените продукти".

В допълнение към всичко дотук, ограничение върху конкуренцията има и заради "постоянната правна несигурност", която разпоредбата създава за всеки продукт и дали отговаря на изискванията спрямо другите в класа си.

Целта на въпросния член 5 е да се предотврати доплащане от пациентите на лекарствени продукти на по-висока цена, в случай че има еквивалентни продукти на друга фирма с по-ниска цена. Така обаче има опасност "да се постигне точно обратният на търсения социален ефект", тъй като пациентите, които желаят да продължат да използват лекарствен продукт, който не отговаря на изискванията на новото правило ще трябва да заплащат пълната му стойност, вместо част от нея да се поеме от здравната каса, се изтъква още в решението на КЗК.

Същата цел, без да се поставя конкуренцията и пазара в риск, може да се постигне ако пациентите и лекарите заедно намерят оптималния продукт за доплащането, което пациентът може да си позволи, подсказва КЗК.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha