Сряда, 16 Октомври 2024

Калпав евтин внос на свинско и пилешко води бранша до колапс

Калпав евтин внос на свинско и пилешко води бранша до колапс
Публикация   06 Апр, 2016   /     akcent.bg   /     301

От Асоциацията на свиневъдите настояват за отделни щандове за разграничаване на родното от вноса

 

„Евтино свинско от Испания, Румъния и Германия залива българския пазар, на който едва 30% от месото е родно производство. До 4-4,50 лв./кг пада цената на вратната пържола в магазините и затова подозираме, че това месо е обработено с хранителни добавки“, съобщи пред „Труд“ Добрин Папазов, председател на Асоциацията на на свиневъдите в България. По думите му продуктите се инжектират с разтвори, които повишават теглото и реално потребителите плащат за вода, а не за месо. За да спрат злоупотребите на пазара, от Съюза на свиневъдите предлагат да се въведат промени в Закона за храните, съгласно които „подсилените“ меса да бъдат на отделен щанд с маркировка, че съдържат добавки. Както Акцент.БГ писа преди близо две седмици, сега се наблюдава внос от български фирми на свинско от Румъния, въпреки че северната ни съседка може със собствено производство да задоволи едва 30 на сто от потреблението.

Производителите си обясняват причината за дъмпинговия внос със свръхпроизводството на земеделски стоки в Европа, както и с руското ембарго, което затвори един огромен пазар.

Същият проблем съществува и с предлагането на пилешко. По данни на Съюза на птицевъдите, изготвени за „Труд“, през 2015 г. в България са внесени над 100 000 тона, толкова е и родното производство.

„Вносните меса се продават на много по-ниски цени от родните и това подбива вътрешния пазар“, коментира пред вестника депутатът от БДЦ Чавдар Пейчев, който е подал сигнал до земеделския министър Десислава Танева.

„В страната ни се внасят пилета от Румъния, които се продават по чуждите кланици на цена на 0,95-1,05 евро. В България след транспортните разходи и надценката на търговеца килограм пиле на едро се търгува за 2,15-2,20 лв. без ДДС. Така излиза, че възможно най-ниската себестойност на произведено пилешко месо в България е 2,50 лв., т.е. с 50 ст. по-висока от продажната цена на кланиците в други държави членки на ЕС като Полша и Румъния“, коментира пред вестника Пейчев.

Птицевъди от Северозападна България обявиха пред „Труд“, че най-ниската себестойност за пилешко, произведено у нас, на изхода на кланицата не може да е под 2,61 лв./кг без ДДС.

Пейчев е категоричен, че трябва спешно да се провери дали в месото от този дъмпингов внос не се слагат добавки и води над регламентираните, за де се удължи срокът му на годност. Той напомни, че срокът на годност на охладеното пилешко е 8 дни, като 6 дни са нужни само за транспортирането му до България.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha