Сряда, 16 Октомври 2024

Област Силистра е една от най-добрите ЕДЕН дестинации в България

Област Силистра е една от най-добрите ЕДЕН дестинации в България
Публикация   04 Апр, 2016   /     akcent.bg   /     319

 

В София с участието на областния управител на Силистра Стоян Бонев бе проведена първата национална среща с представители от най-добрите ЕДЕН дестинации в България. Събитието беше организирано от Министерството на туризма в рамките на проект „Комуникационна кампания за популяризиране на дестинациите ЕДЕН от България – второ издание”, финансиран по програма COSME 2014-2020 г. Участие от страна на  ЕДЕН дестинации взеха представители и на десетина български общини.

 

През 2010 г. област Силистра бе сред новите 25 попълнения в европейската EDEN мрежа, след като Областна администрация Силистра стана годишният победител в Националния конкурс „Отлична туристическа дестинация” по проект „ЕДЕН 4” с проект на тема „Водата – дух, здраве, вяра, история, красота, традиция и бит“, свързан с голямата тема „Водата – извор на живот и благоденствие“. На 27 септември с.г. на гала церемония в Брюксел силистренският проект бе сред получилите награда от ЕК за отлична туристическа дестинация.

 

Чрез него бяха представени обекти и ритуали във всички общини на област Силистра, вкл. Тутракан, Дулово, Главиница, Алфатар, Ситово и Кайнарджа.  Наградената на европейско равнище дестинация бе с право на безплатна реклама в рамките на държавите от ЕС.

 

Проектът бе по програма „Нови индустрии, туризъм и корпоративна социална отговорност“ на Европейската комисия, като главна цел на конкурса бе популяризирането на нововъзникващи туристически дестинации, свързани с водни ресурси, създаващи условия за предоставяне на качествена и нетрадиционна туристическа услуга. 

 

Какво стана ясно на срещата в София близо 6 години по-късно според публикации в интернет? „Идеята е в началото на изпълнение на проекта да бъдат представени целите и предстоящите дейности, и да бъдат идентифицирани очаквания и идеи за добро изпълнение от страна на ЕДЕН дестинациите. Важно за нас е да работим в партньорство, за да получим качествен и устойчив във времето резултат“, подчерта Милка Нанова, директор на дирекция „Програми и проекти в туризма“  в Министерството на туризма.

 

По време на срещата бяха обсъдени идеи, варианти и възможности за организиране и провеждане на опознавателни турове на интересни туристически обекти на територията на българските ЕДЕН дестинации, които биха предизвикали най-голям чуждестранен интерес. Обект на дискусия бяха събития и фестивали, провеждани всяка година или планирани за 2016 и 2017 г. в съответните дестинации, към които се предполага, че ще има туристически интерес, за да бъдат популяризирани.

 

Планирано е заснемане на видео материали за ЕДЕН дестинациите и изработване на печатни материали. Част от проекта ще бъде и игра във Фейсбук, наречена „Моята ЕДЕН дестинация“. Чрез нея деца от цялата страна ще участват с рисунки, като най-добрите ще бъдат тиражирани чрез картички и магнити с изображения.

 

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha