Проф. Христо Мермерски е създал заедно със сина си д-р Йонко Мермерски съвсем ново кисело мляко, което за разлика от познатото ни класическо мляко съдържа шест бактерии, плюс един пребиотик. Идеята за създаването на млякото е от десет години.
„Повечето произвеждани сега кисели млека съдържат само две бактерии - това са най-известната Lactobacillus Bulgaricus и Streptococcus thermophilus. За разлика от тях, йогуртът, както ще се нарича новото кисело мляко, има шест бактерии. Този „коктейл“ от бактерии и пребиотик придава нови хранителни и лечебни свойства на киселото мляко“, обясни проф. Мермерски пред „Новинар“.
По думите му хранителните и здравословни свойства на всичките шест бактерии са изследвани и доказани, а освен това са потвърдени от СЗО, ФАО към ООН и Националния институт по здравеопазване на САЩ.
„Бактерията Lactobacillus Bulgaricus, която се съдържа във всяко кисело мляко, има свойството да намалява нивото на лошия холестерол и триглицеридите, както и да подобрява имунната система в борбата с вирусите“, обясни проф. Мермерски.
Едно от основните качества на Streptococcus thermophilus е, че подобрява храносмилането, като намалява негативния ефект от приема на антибиотици. Към тях обаче в новото кисело мляко се прибавят още четири – Bifidobacterium longum, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus Casеi и Lactobacillus Gasseri, всяка от които има полезни качества за човешкия организъм. Bifidobacterium longum например е агресивна към патогенните микроорганизми в храносмилателния тракт и има силен антиоксидантен ефект, забавящ стареенето. Lactobacillus rhamnosus предотвратява развитието на патогенни чревни бактерии и диария, както и колики при бебетата и е полезна за здравето на отделителната система. Lactobacillus Casеi спомага за доброто храносмилане а друго важно качество е, че намалява риска от рак на пикочния мехур. Lactobacillus Gasseri пък съдейства за силна имунна система и освен това способства за намаляване на мазнините в човешкото тяло, и съответно за намаляване на наднорменото тегло.
„Пребиотиците, от своя страна подобряват метаболизма на човешкия организъм и освен това стимулират растежа и активността на шестте бактерии. В човешкото тяло на всяка клетка отговарят десет микроби от различен характер. Бактериите се захващат върху пребиотика и се хранят с тази мръсотия, натрупана в организма и я изхвърлят от него. И всяка една от тях е уникална“, обяснява проф. Мермерски
Предвижда се продуктът да бъде в още три варианта на основата на млякото. Единият са капсули, които могат да се използват и за заквасване на мляко в домашни условия, но задължително при температура от 42 градуса. Другите два са айрян и кисело мляко с мед, което да е предназначено в голяма степен и за консумация от деца. Според проф. Мермерски вкусът ще бъде като на обикновеното кисело мляко, но малко по-сладък, а бактериите ще остават витални за период от 20 дни и млякото ще запазва вкуса си.
Коментари
Все още няма коментари!
Коментирай