Петък, 20 Септември 2024

Двуметрова статуя на Христо Стоичков пред стадиона на ЦСКА

Двуметрова статуя на Христо Стоичков пред стадиона на ЦСКА
Публикация   30 Март, 2016   /     akcent.bg   /     404

Той сам си е избрал как да изглежда

  

Статуя на футболиста Христо Стоичков ще бъде открита на 20 май пред стадиона на ЦСКА "Българска армия" на мястото на сегашната чешма. Скулптурата ще е висока около 2 метра и изработена от бронз, като Стоичков сам си е избрал как да изглежда.

Скулпторът Костадин Ненов обясни, че бившият футболист е имал определени изисквания, които го принудили да направи промени в първоначалния вариант. За основа е използвана известна снимка на бившия национал от Световното първенство в САЩ. На нея той ликува след гола си във вратата на Германия.

"Имаше няколко варианта за визия на този проект. Тази избра самият господин Стоичков. Тя тръгна от една много популярна снимка. Ицо имаше няколко изисквания, които на пръв поглед са незначителни, но промениха цялата концепция. Той пожела главата (на статуята) да се насочи напред и спешно трябваше да направя нов проект. Времето за изработка е много кратко. Желанието на Стоичков бе статуята да бъде по-малка от предвиденото и да е в реални размери, но, според мен, в открито пространство тя би се губила, така че може би ще бъде в компромисен вариант - около два метра. По-малки размери биха били недопустими. Статуята ще е от бронз, патинирана в черно", обясни Ненов при представянето на макета.

Денят на откриването на статуята е специален за Стоичков, защото в София ще се проведе шоу мач между неговия отбор и големи футболни звезди от миналото по случай 50-годишнината на най-популярния в света български футболист.

Още от времето на активната си спортна кариера, със свои публични изяви и коментари Стоичков предизвиква поляризирани коментари и преди няколко дни отново провокира общественото мнение с публикуване на снимки с убити животни по време на негово сафари в Африка.

Футболната легенда и съпругата му Мариана позираха с убити жираф, зебра, бивол, антилопа и крокодил след лов в Зимбабве. Фотографиите с режисираните трупове на животните бяха публикувани от фирмата, организатор на сафарито. Те светкавично бяха разпространени от потребителите в социалните мрежи.

Коментарите варираха от това, че ловът на Стоичков в Африка е проява на "върховна селяния" до защита на лова на редки видове в Африка за угодата на "белите богати хора".

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha