Понеделник, 14 Октомври 2024

Разходите за труд пак изпреварват производителността

Разходите за труд пак изпреварват производителността
Публикация   30 Март, 2016   /     Десислава НИКОЛОВА ИПИ   /     1197

През последните 3 г. се наблюдава и нещо ново – осигуровките нарастват с по-бърз темп, отколкото заплатите

През 2015 г. ръстът на разходите за труд отново изпреварва чувствително нарастването на производителността. Това показват данните на НСИ. Притеснителното е, че това всъщност продължава тенденция от предходните две години.

  Друг подобен период бе 2007-2010 г. Тогава обаче икономиката първо прегряваше и заплатите растяха с двуцифрен темп през 2007-2008 г. заради недостига на подходяща работна ръка. След това, с настъпването на рецесията през 2009 г., разходите за труд изпреварваха производителността заради по-бавната реакция на пазара на труда (и съответно по-късно започналите съкращения на работни места), както и заради рекордно високото повишение на минималните осигурителни доходи (МОД) - те бяха увеличени средно с 27%, илюстрирайки подценяването от страна на правителството на настъпващата криза.

Сегашната ситуация е трудно сравнима и с бума (2007-2008 г.), и с последвалата рецесия. Ако нещо напомня периода на висок икономически растеж, това е все по-острият недостиг на работна ръка. Съществената разлика обаче е, че коефициентът на безработица в момента е доста по-висок – 9,1% през 2015 г. спрямо 6,9% през 2007 и 5,6% през 2008 г.

  Една от причините за бавното възстановяване на трудовия пазар е профилът на безработните и фактът, че около 40% от всички тях са дългосрочно незаети (над 1 година, като повечето са без работа и над 2 години). Този контингент от около 187 хил. души формира т.нар. структурна безработица, при която те трудно намират работа заради липсата на умения и образование. За сравнение, през 2008 г. безработните над 2 г. са били почти наполовина по-малко - 103 хил. души.

  Любопитно е да се види откъде идва този изпреварващ производителността ръст на разходите за труд последните 3 години - от заплатите или от другите разходи (основно осигуровки). За периода от 2002 до 2015 г. индексът на разходите за труд показва ясно, че заплатите нарастват далеч по-бързо от другите разходи. По-конкретно през 4-то тримесечие на 2015 г. общите разходи за труд в икономиката са с 294% по-високи от тези в първото тримесечие на 2001 г., като разходите за заплати растат с 357% за този период, а другите разходи – със 138%.

  Най-бърз ръст и на заплатите, и на общите разходи за труд се наблюдават в секторите създаване и разпространение на информация и творчески продукти, далекосъбщения (където влиза IT индустрията), както и професионалните дейности (където влиза и аутсорсингът на бизнес услуги). Тези два сектора – IT индустрията и аутсорсингът, са два от основните двигатели на икономиката последните години. Те са и лидери по създаване на нова заетост през 2014-2015 г., така че бързият ръст на заплатите в тях няма как да е изненада.

  През последните 3 г. се наблюдава и нещо ново – осигуровките нарастват с по-бърз темп, отколкото заплатите. Ако се сравнят последното тримесечие на 2015 г. с последното тримесечие на 2012 г., разходите за заплати нарастват с 18,5% за периода, а другите разходи – с 21,0%. Т.е. покачването на осигурителната тежест от последните 3 г. явно е изиграло своята роля за ръста на разходите за труд.

  Данните показват както че възстановяването на заетостта през последните години се дължи най-вече на няколко бързо растящи сектора, така и все по-изострящата се нужда от подходяща работна ръка - въпреки че икономиката расте с два-три пъти по-бавен темп спрямо периода на икономически бум, а безработните са с около 50% повече.

  Тези проблеми на пазара на труда тепърва ще се задълбочават и ще пречат на икономическия растеж. Причината е, че моторите на икономиката и заетостта изискват умения и квалификация (програмиране, владеене на чужди езици и т.н.), които не биха могли да се придобият с кратък курс, а изискват по-дългосрочно обучение.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha