Неделя, 28 Април 2024

21-годишен Илиян Петракиев спечели приза за сомелиер на 2016 г.

21-годишен Илиян Петракиев спечели приза за сомелиер на 2016 г.
Публикация   07:24     28 Март, 2016 /     akcent.bg   /     732

В оспорваната надпревара за

Победител от третия опит

   Чаровният 21-годишен Илиян Петракиев - студент по туристически мениджмънт от Троян, спечели приза за сомелиер на 2016 г. Той успя да завоюва първото място след два неуспешни опита в миналите издания на конкурса. Тази година обаче Илиян успя да спечели вота на 13-членното жури от сомелиери, представители на винарските изби, професионалисти от ресторантьорския бранш и медийните партньори. На второ място журито постави Живко Енчев, а на трето се нареди младият Йордан Адолфов.

На изискан галакоктейл шестимата финалисти демонстрираха своите знания, поведение и професионални умения пред критично жури и гостите на вечерта. Всеки от тях трябваше да отвори и представи по едно вино, определено чрез жребий в рамките на 10-те минути, с които разполага, и да отговаря на въпросите на журито.

Сцената и микрофоните на тандема от двамата великолепни водещи - поп изпълнителят Стефан Илчев и Наско от БГ Радио, се оказаха допълнително препятствие за тяхната изява, но това не притесни младия Илиян Петракиев. Натрупал опит от предишните си две явявания на конкурса, той умело и с чар показа познанията и уменията си като сомелиер и успя да грабне вниманието на журито и титлата „Сомелиер на годината“.

В рамките на двумесечната програма на третото издание на националния конкурс регистриралите се за участие се представяха от името на ресторанта, винарската изба или търговската фирма, в която работят, и трябваше да преминат през четири етапа за проверка на знанията и уменията си.

След сложен тест от 100 въпроса, свързани с технологии, производство, сортове, познания за българските и световни вина, сервиране, комбиниране с храни и т.н., тематично есе, подготовка на винен лист и интервю, за първи път допуснатите до полуфинала участници трябваше да преминат през тридневните тестове на гостите на откритата дегустация и на специално поканеното от организаторите професионалното жури, състоящо се от едни от най-известните и почитани български винени специалисти и сомелиери - Коста Канариев, Венцислав Любенов, Бояна Сирянова и Слави Райчев.

              "Вино на годината" - изборът на потребителите

    За първи път победителите в класацията “Вино на годината” бяха избрани от посетителите и ВИП гостите на тридневния конкурс. Така всякакво съмнение за манипулация на вота бе елиминирано, а потребителите сами определиха марките и сортовете, които според тях са най-добри в отделните категории на конкурса. В оспорваната надпревара се включиха 20 изби и четирима вносители с 87 вина в 16-те категории за български и чужди вина.

Ресторантьори, хотелиери, търговци, почитатели, любители на виното гласуваха след явна дегустация, а наградите бяха връчени по време на финала на "Сомелиер на годината".

                Винената култура в България се повишава

„Сомелиерите са необходимост за всеки ресторант и всяка изба. Това е една абсолютно енциклопедична професия и тя заслужава много уважение“, каза Коста Канариев – председател на журито, сомелиер, учредител и зам.-председател на асоциация "Българско вино". Той призова още повече български производители да се включат в конкурса догодина. "Сега имахме 20 изби. А в страната ни има много повече. Участвайте, за да спечелите", заяви още той.

“България е невероятна държава. Бъдете по-уверени в себе си, говорете с усмивка, защото виното е емоция, а българските вина по нищо не отстъпват на тези от Италия, Франция, Испания или Новия свят. Винената култура в България днес е в пъти по-висока и хората заслужават да пият най-добрите вина“, емоционално се обърна Цветелина Николова, председател на журито от производителите от винарски изби.

Тя сподели, че за последните две години е обиколила почти целия свят и е посетила повечето от основните производители и винарски региони на планетата. "Оказва се, че България е изключителна страна, в която имаме отличен потенциал за отглеждане на лозя и производство на вина. Това не е просто бизнес - то е емоция и любов". Затова тя препоръча на сомелиерите да презентират родните гроздови еликсири със самочувствие, уверени, че не отстъпват по нищо на вносните.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha