Вторник, 15 Октомври 2024

6800 младежи вече стажуват с европейски пари

6800 младежи вече стажуват с европейски пари
Публикация   24 Март, 2016   /     в-к "СЕГА"   /     264

Популярната сред бизнеса схема се увеличава с още 5 млн. лв. до 40 млн. лв.

  

Популярната сред бизнеса програма за наемане на стажанти до 29 г. без опит по специалността ще бъде дофинансирана с още 5 млн. лв., което ще позволи наемането на нови 1100 младежи. Схемата "Младежка заетост" се финансира с европейски пари и се радва на огромен интерес от фирмите, защото всички разходи - за заплати и социални осигуровки, се поемат от Брюксел. По нея вече работят близо 6800 млади хора. Досега програмата беше за 8000 души, но останалите още не са назначени.

Новата порция финансиране е само за софийски фирми, но безработните младежи може да са от бюрата по труда в цялата страна. Така бюджетът става 40 млн. лв., а срокът за кандидатстване по схемата "Младежка заетост" се удължава до края на юни или докато се изчерпят средствата. 

С допълнителните средства по схемата ще могат да работят общо 9100 младежи. Одобрените места за фирмите в столицата са 862, а за страната - 9312. Това означава, че около 1000 от одобрените позиции ще останат резервни, тъй като за тях няма да стигне ресурсът. 

Някои от фирмите предлагат любопитни позиции за неопитните си стажанти. Сред одобрените от Агенцията по заетостта заявки на работодателите са например няколко на софийска фирма, която има нужда от петима стажанти, които да станат шефове на отдели със заплата от 1529 лв. В Петричко фирма си търси стажант също за ключова позиция с 1030 лв. От Агенцията по заетостта обясняват, че заплатата на младежите трябва да е колкото минималния осигурителен праг за дейността и заради това се стига до много над средното за страната възнаграждение. АЗ не виждат проблем, че работодателите търсят стажанти за ключови позиции като директори и шефове на отдели. Безработните младежи се подбират от бюрата по труда, но работодателят също може да предложи свой кандидат, с когото иска да работи, стига да е млад човек до 29 г., регистриран в АЗ и без опит. 

Ако след изтичане на шестте месеца субсидиран период работодателят подпише безсрочен договор с младия служител, то разходите му за социални и здравни осигуровки ще се покрият за още шест месеца.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha