Вторник, 15 Октомври 2024

Областна администрация - Русе излезе с няколко предложения към Министерството на земеделието

Областна администрация - Русе излезе с няколко предложения към Министерството на земеделието
Публикация   24 Март, 2016   /     akcent.bg   /     333

 

Днес, 24.03.2016 г., в Областна администрация – Русе заседава работна група в състав представители на Областна администрация – Русе, на общините в Русенска област, на Областна дирекция „Земеделие“ – Русе, на Областна дирекция на Държавен фонд „Земеделие“ – Русе и животновъди.

 

Модератор на дискусията беше Станимир Станчев – заместник областен управител на Област Русе.

 

Инициирането на срещата беше продиктувано от широкия обществен интерес и направените промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Проблемната тематика беше повдигната на заседание на Постоянната секторна комисия в областта на земеделието, рибарството и аквакултурите, състояло се на 16 март 2016 г.

 

В рамките на днешния конструктивен диалог, по предложение на членовете на работната група, беше решено да се предложи регламентиране на разполагането на пчелини върху имоти с НТП пасища и ливади. На следващо място, беше изведена необходимостта да се върне в законовите разпоредби определянето на размера на наемната цена да се извършва съобразно средното рентно плащане за съответното землище.

Друго предложение касае въвеждането на изискване лица, които кандидатстват за пасища, мери и ливади да посочват номера на конкретния имот, който искат да ползват. Внесено беше предложението и Мярка 10 да бъде включена към параграф 15 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, като условията, които важат за Мярка 11 да бъдат същите и за мярка 10. По отношение на Мярка 214 „Агроекологични плащания“ на Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. (АЕП на ПРСР) беше предложена промяна на Наредба 11 за Условията и реда за прилагане на цитираната мярка, която касае отпадане на ангажименти без санкции, поради промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, както и промяна в Преходните и заключителни разпоредби на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, отнасяща се до това тези, които вече имат поети ангажименти по Мярка 214 АЕП на ПРСР 2007-2013 да се считат като заварено положение и промяната в Закона да не ги касае.

 

Станимир Станчев – заместник областен управител на Област Русе и председател на Постоянната секторна комисия в областта на земеделието, рибарството и аквакултурите, пое ангажимент в най-кратък срок да бъде подготвено и изпратено до Министъра на земеделието и храните писмо с оглед запознаване с оправените предложения от членовете на нарочно сформираната работна група от заинтересовани страни.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha