23 март- Световен ден на метеоролога

23 март- Световен ден на метеоролога
Публикация   07:20     23 Март, 2016 /     akcent.bg   /     421

Флотската кула е подслонила любезно Хидрометеорологичната станция в Русе, където ежедневно се съставя Бюлетина за р. Дунав

 

 

През 350 г.пр.Хр. Аристотел за първи път е използвал терминът „метеорология”, за да може да опише наричаните най-общо в далечното минало „Науки за Земята”.

В миналото хората са гледали Слънцето, звездите, поведението на животните, на птиците, за да определят какво ще бъде времето през деня, а ние слушаме прогнозите на метеоролога.

От 50-те години на миналия век всеки ден звучи бюлетина за река Дунав по Българско Национално Радио, който се съставя на база ежедневни метеорологични и хидроложки наблюдения в станциите в Ново село, Лом, Оряхово, Свищов, Русе и Силистра към ИАППД.

 

Хидрометеорологичната станция в гр. Русе е разположена във Флотската кула.

 

Първите метеорологични наблюдения от нов тип по нашите земи, за които имаме запазени материали, датират от 1860 г. Те са правени в Австро-унгарското консулство в Русе посредством първата станция по поръчка на Австрийския метеорологичен институт във Виена за обслужване на корабоплаването по р. Дунав, в която се помествали барометър, термометър и дъждомер.

 

След освобождението на България началникът на създадената в Русе на 31 юли 1879 г. Дунавска флотилия и Морска част – капитан-лейтенант Зинови Петрович Рожественски – поема инициативата за строеж на специална сграда за метеорологична станция и набавянето на нови подходящи уреди, апарати и съоръжения.

 

Строежът на метеорологичната станция е реализиран през 1884 г. върху място, откупено от войводата Панайот Хитов. Постройката е каменна кула, известна с името Флотската кула. Оттук се водят наблюдения и се извършва сигнализация от моряците на вахта към залива пред кулата. По-късно се образува остров Матей, лиманът, пристанище Русе-запад. Премества се устието на река Русенски Лом и кулата сега остава встрани от реката.

 

Флотската кула пази надписи от моряци, служили в Дунавската флотилия. Сред тях е и поетът Никола Вапцаров – стажант в Дунавската флотилия през 1930 г.

Тя е един от символите на гр. Русе и заедно с паметника на моряка и флотската казарма са свидетели на ония времена, за които са написани думите: „От тук започна българското морячество“.

 

Днес във Флотската кула работят специалисти хидролози, метеоролози, метеорологични наблюдатели. На базата на събранните данни ежедневно се съставя Бюлетина за река Дунав.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha