Понеделник, 14 Октомври 2024

Румъния забрани тютюневия дим на закрито от днес и очаква глоби за бизнеса

Румъния забрани тютюневия дим на закрито от днес и очаква глоби за бизнеса
Публикация   18 Март, 2016   /     akcent.bg   /     449

Законът ще ощети оборота на малкия и среден бизнес с около 12-13 милиарда леи (2.5 - 3 млрд. евро)

Законът за забрана на тютюнопушенето на закрити обществени места в Румъния, който влиза в сила от днес, ще ощети оборота на малкия и среден бизнес с около 12-13 милиарда леи (2.5 - 3 млрд. евро), като същевременно само през първия месец от прилагането на закона около 100 000 икономически агенти ще получат глоби, оценяват представители на малкия бизнес в Румъния, цитирани от в. "Журналул национал" и БТА.

  Законът за забрана на пушенето ще има опустошителни ефекти върху бизнеса в Румъния в краткосрочен план, а представители на малките и средни предприятия се опасяват, че някои фирми няма да успеят да се справят и ще бъдат принудени да хлопнат кепенците, пише вестникът.

  "Очакваме броят на малките и средните предприятия, които ще получат глоби само през първия месец, да достигне около 100 000. Помислете си, че в Румъния имаме 90 процента микропредприятия, които имат средно по 1.5 служители, а те нямат необходимите ресурси, за да се справят с новите условия", казва Овидиу Николеску, председател на Националния съвет на малките и средни частни предприятия.
Той отбелязва, че това са фирми, които едва оцеляват, и за които неколкостотин леи са от значение. "Ако бъдат затворени, това означава допълнителен брой хора, които ще искат обезщетения за безработица и социални помощи", подчертава той.

  На 15 декември румънският парламент прие закон, който предвижда пълна забрана на пушенето в ресторанти, барове, заведения, както и други затворени пространства, като работни места, здравни и учебни заведения - както частни, така и държавни. Пушенето се забранява и на места, предназначени за детски игри, както на закрито, така и на открито.

  Съгласно закона пушенето остава обаче разрешено в затворите със строг режим и в транзитните зони на летищата, при спазване на редица строги условия.

  До днес в румънските заведения функционираха зони за пушачи и непушачи, но без преграда между тях.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha