Понеделник, 14 Октомври 2024

Ценово и Свищов ще си партнират пред ДФ "Земеделие"

Ценово и Свищов ще си партнират пред ДФ
Публикация   17 Март, 2016   /     akcent.bg   /     118

Община Ценово бе домакин на първата работна среща за учредяване на местна инициативна група съвместно с Община Свищов. С идеята на двете съседни общински администрации бяха запознати кметове на населени места, служители в Общината, общински съветници, представители на културни и образователни институции, земеделски производители. Водеща в учредяването на неправителствената организация е ролята на Община Ценово. Идеята е подкрепена изцяло от местната управа в Свищов, защото тя се води като градска община. В този случай селата от общината не могат да кандидатстват с проекти пред ДФ „Земеделие“. Бюджетът на програмата, която може да се изпълнява до 2020 година е в размер на 1 500 000 евро. Идеята е парите да бъдат разпределени поравно между двете общини.

Местните общности трябва да предложат приоритети, които да залегнат в Стратегията на МИГ. Те ще бъдат своеобразните жалони, по които ще се разработват проектите на жителите от общините Ценово и Свищов. Всички дейности ще се изпълняват на място и хората няма да губят време, нерви и финансови средства за пътуване и одобрение на проектите до столицата или областните центрове. Очаква се  след приключване на информационната кампания и регистрацията на МИГ същинската дейност по реализация на проектите да стартира в началото на следващата година.

„Това сдружение ще бъде от изключителна полза за двете общини и искрено се надявам, че проектите ще окажат трайно въздействие върху развитието на населените места. Парите, които ще бъдат отпуснати за изпълнение на проектите, ще бъдат предоставени като безвъзмездна финансова помощ“, заяви по време на срещата зам.-кметът на Ценово Цветомир Петров.

 „За нас е изключителен шанс да се включим в тази МИГ. Селата от общината не могат да подготвят и изпълняват проекти. Сега те имат възможност да покажат какво искат да се случи и да преследват целите си“, допълни Мирослав Ангелов – зам.-кмет на Свищов.

По време на срещата беше анонсирана идеята отново между двете общински администрации да се учреди местна инициативна група в областта на рибарството. Предвижда се да се възстановят лодкостоянките в селата Кривина и Новград и по този начин да се даде нов шанс за развитието на стопанския риболов в този участък на река Дунав.

Втората информационна среща ще бъде организирана и ще се проведе на територията на община Свищов.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha