Събота, 27 Април 2024

България с коктейл от ракия на ПроВайн в Дюселдорф

България с коктейл от ракия на ПроВайн в Дюселдорф
Публикация   07:13     14 Март, 2016 /     akcent.bg   /     592

  

С коктейл от ракия България беше представена снощи в Дюселдорф като домакин на най-престижния независим винен конкурс в света.

Представянето се състоя по време на откриването на ПроВайн (ProWein) - едно от най-големите световни винени изложения, което започна днес и ще продължи до 15 март в Дюселдорф. В него участват 6000 изложители от 57 държави. Всяка година страната, която предстои да бъде домакин на Concours Mondial de Bruxelles, се представя по време на международното изложение ПроВайн със специален коктейл от традиционна напитка. Тази година коктейлът е направен от ракия, името му е "Българска пролет" и е дело на известния френски специалист Филипо Балдан.

За Concours Mondial de Bruxelles в България пристигат енолози, сомелиери, винени журналисти и вносители на вино от над 50 държави. Основната програма включва запознаване с типични български сортове и професионални дегустации, а съпътстващата - посещения на винарски изби и лозя, както и културно-исторически забележителности в страната.

Повече от 20 български винопроизводители вече са потвърдили участие в 23-тото издание на световния конкурс. Te ще се съревновават за медали с над 9000 вина от 55 държави. В конкурсната и следконкурсна програма ще се включат както големи изби като "Едоардо Миролио", "Домейн Бойар", "Винпром Пещера", "Братя Минкови", така и бутикови производители като "Спиритус Санктус".

23-тото издание на Concours Mondial de Bruxelles в Пловдив се организира от Probegex в сътрудничество с община Пловдив, министерството на туризма, министерството на земеделието и храните и Националната лозаро-винарска камара.

Concours Mondial de Bruxelles е най-престижният независим винен конкурс в света, единственият пътуващ конкурс в Европа и единственият международен конкурс, в който се прави допълнителна проверка на наградените вина, за да се гарантира последователност при качеството. Сред градовете домакини на Concours Mondial досега са били Лисабон, Маастрихт, Валенсия, Палермо, Люксембург, Гимараеш, Братислава, Йезоло и др. Тази година конкурса ще ще се проведе от 28 април до 1 май 2016 г. в Пловдив.

Рецепта на коктейл "Българска пролет":

Съставки: 50 мл ракия, 20 мл лимонов сок, краставица, 2-3 стръка мащерка, 3-4 зърна бяло грозде без семки, 2 л.кафява захар, 1 разбит белтък (по желание). За украсата - цветя, които може да се ядат, 1 парче лимон, лента от краставица, стрък мащерка.

Начин на приготвяне:

Поставете няколко парчета от нарязаната на кубчета краставица, гроздето и мащерката в шейкъра, добавете захарта и смесете всичко. Прибавете ракията, пресния лимонов сок и няколко кубчета лед. Разклатете, докато стената на шейкъра се охлади. Прецедете в чаша с лед. Украсете с резен лимон, лента краставица, стрък мащерка, грозде и ядливо цвете.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha