Вторник, 15 Октомври 2024

Българите са едни от малкото в ЕС, отработващи почивни дни

Българите са едни от малкото в ЕС, отработващи почивни дни
Публикация   11 Март, 2016   /     akcent.bg   /     305

Само 3 държави в Европа отработват почивни дни

  

Проблем, с който не успяхме да се преборим и който стои на дневен ред са отработванията на почивни дни. Само 3 държави в Европа го прилагат. Това заяви Петър Кънев, председател на Комисията по икономическа политика и туризъм, по време на кръгла маса на тема „Модернизация на обществените поръчки“. Той уточни, че освен България, почивни дни отработват само Румъния и Словения.

 

„По много показатели българската икономика и бизнесът все още са на опашката в Европа. Според класация на Economist от 2014 г. българите са на последно място по брой часове, отработени дни в икономиката. Големият проблем не са празниците, а болничните дни. Падат се средно 22 дни болнични на работещ, при 2 за Турция“, заяви Кънев. Той припомни и за изследването на Института по образование към БАН, според което българските деца учат най-малко в Европа и в същото време почиват най-много.

 

Той посочи, че следващ проблем в страната, е въвеждането на дуално образование. „Песимист съм за това как ще успеем да го въведем в България. В Германия и Австрия след въвеждането му над 80% от децата учат до два дни в училище, а през останалото време работят във фирмите. Договорите се сключват между компанията и родителите на детето. Неслучайно, там младежката безработица е под 3 % и тези страни не изпитват нужда от квалифицирана работна ръка“, коментира Кънев.

 

Според него в България това е невъзможно, защото само при преместване на едно българско произведение „министърът падна“.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha