Четвъртък, 9 Май 2024

Нивото на река Дунав се покачва, активирано е оперативното звено на екоминистерството

Нивото на река Дунав се покачва, активирано е оперативното звено на екоминистерството
Публикация   07:10     11 Март, 2016 /     akcent.bg   /     424

  

Поради повишаване на нивото на река Дунав, в министерството на околната среда и водите (МОСВ) е активирано оперативното звено, което следи обстановката денонощно, съобщиха от пресцентъра на екоминистерството.

Според последните прогнози през следващите седем дни реката ще продължи да се повишава, като се очакват затруднения при оттичането на притоците.

Водните количества на реките в по-голямата част от Дунавския район са около праговете за високи води. Регистрирани са повишения на нивата на вътрешните реки, притоци на Дунав - в долните течения на Огоста и Искър и в средното течение на Янтра. Според прогнозата за предстоящи валежи, се очаква нивата на реките в целия Дунавски район да се повишават, по-значително утре и вдругиден.

МОСВ препоръчва да се повиши контролът върху защитните съоръжения и отводнителните системи в крайдунавските области, като особено внимание трябва да се обърне на териториите южно от дигите на реката

"Препоръчваме на гражданите да следят прогнозите за времето и за състоянието на реките, да спазват указанията на компетентните органи и да не поемат излишни рискове", се казва в съобщението на екоминистерството.

Министерството на водите препоръчва на областните управители да въведат Плана за действие при високи води на река Дунав, в зависимост от конкретната обстановка в областта. Кметовете на общини трябва да осигурят наблюдение и ефективно действие на отводнителните инфраструктури в населените места.

"Напоителни системи" трябва да осигури нормалната експлоатация на защитните съоръжения  и на отводнителните системи.

При критична ситуация информация може да се подаде на телефон 064/885 100 от 9 до 17.30 часа в работно време и на 0886 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha