Понеделник, 14 Октомври 2024

„За равен старт в професията“

„За равен старт в професията“
Публикация   09 Март, 2016   /     akcent.bg   /     669

  

Среща по проект „За равен старт в професията“ ще се проведе днес и утре в Русенския университет.

Това съобщиха от Центъра за обучение на възрастни към Русенския университет, воден от проф. Николай Михайлов, който е организатор на проявата. В нея ще вземат участие представители на осемте партньори по проекта от Германия, Румъния и България, както и директори на Центрове от Русенския университет, и представители на Бюрото по труда – Русе.

Основната цел на проекта е по-добрата интеграция на хората в неравностойно положение (нискообразовани, мигранти, етнически малцинства, продължително безработни и др.) в системата на образованието и на пазара на труда. В хода на проекта ще бъдат подготвени квалифицирани консултанти в областта на професионалното образование и обучение за работа. Съобразявайки се със специфичните нужди на крайните бенефициенти, те ще улеснят не само достъпа им до услуги по ориентиране, но също така и прехода към продължаващо образование, обучение и професионална реализация.

На срещата ще бъдат обсъдени материали, представящи добри практики в областта на кариерното консултиране. Събрани в онлайн библиотека, тези материали ще се използват при разработването на обучителни курсове за съветници, подпомагащи търсенето на работа. По време на срещата, партньорите ще обменят идеи за структурата и съдържанието на модулите, и ще определят критерии, по които ще бъдат оценявани материалите за обучението. Първият пилотен курс ще се проведе в Германия, като в него ще участват кариерни консултанти и от трите страни.

Чуждестранните партньори са представители на Министерството на културата, младежта и спорта на провинция Баден-Вюртемберг, Германия, Областна агенция по заетостта, Галац, Румъния, TTG team training GmbH, Германия, координатор на проекта, Асоциация Свети Спиридон, Галац, която управлява Дневен център за хора в неравностойно положение и две църковни организации от Германия и Румъния. България е представена от екипи на  Центъра за обучение на възрастни към Русенския университет и на Териториалната организация на научно-техническите специалисти – Русе.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha