Понеделник, 14 Октомври 2024

Над 4 млн. лева държавна пара на„Тежко машиностроене” АД (в ликвидация) потънаха в куха схема

Над 4 млн. лева държавна пара на„Тежко машиностроене” АД (в ликвидация)  потънаха в куха схема
Публикация   08 Март, 2016   /     Румен НИКОЛАЕВ   /     571

... или как чрез КТБ откраднаха парите на акционерите в КТМ???

 /обновена/

На 31.01.2014г. „Тежко машиностроене” АД (в ликвидация) сключва договор за индивидуален срочен депозит с КТБ АД, като депозира в банката сумата от 4 000 000 лева, която представлява общата сума, събрана при извършваната ликвидация на предприятието и разпродажбата на имотите на „ТМ” АД (л) на територията на индустриалния комплекс КТМ. Договорът е подписан от тогавашните ликвидаторите на дружеството Иван Маринов и Димитринка Маринова, и е сключен в нарушение на приетите от Министерски съвет правила относно притежаваните от държавните предприятия парични средства /Маринов и в момента е ликвидатор с колежка от Попово!!!.

Правилата задължават дружествата с над 50% държавно участие и контролираните от самите тях компании със значителни по размер финансови средства (над 3 млн. лв.) да ползват услугите на поне четири обслужващи банки, като всяко министерство ще оповестява на всяко тримесечие експозициите на своите дружества, които надвишават лимитите.  Нетната експозиция на всяка фирма към дадена банка не трябва да надвишава 25% от сумата на финансови й средства.

Трябва да се отбележи и фактът, че до 2012г. всички пари на ТМ АД (л) са били в специална гарантирана от закона ликвидационна сметка и след това са извадени от тази защитена сметка и са вкарани в обикновена депозитна сметка в противоречие с правилата за управление на държавни предприятия и добрите търговски практики. Едва ли има друга причина да се пристъпят правилата, освен с цел - лично облагодетелстване на ликвидаторите. Както е известно КТБ е обявена във фалит, считано от 20.06.2014г., като по този начин събираните в продължение на повече от 15 г. пари са безвъзвратно загубен.

В опит да се измъкнат от отговорност на 31.10.2014г. ликвидаторите сключват договор за прехвърляне вземания (т.нар цесия) с благоевградската фирма „Съни Тера 2007” АД, според който „ТМ” АД (л) прехвърля частично вземанията си от КТБ АД  в размер 2 683 662 .80 лв на Съни Тера АД срещу задължението на Съни Тера АД да заплати цена от 2 549 479.70 лв. в срок до 31.10.2017г. До този момент обаче Съни Тера АД не  е изпълнило задължението и не заплатило дължимата сума. Едва ли някой от сключвалите договора си е мислил че това ще се случи, предвид факта, че благоевградската фирма разполага с активи- няколко декара земя. Сделката е публична и може да се види в Търговския регистър.

Още при сключване на договора за цесия са изгубени повече от 1,5 млн. лева от средствата на ТМ АД (л). Възстановени са единствено сумата от 100 000 евро – сумата съгласно Закона за гарантиране на депозитите. С тази сума обаче единствено се осигурява комфортната издръжка на ликвидаторите на държавното предприятие.

Неизвестно защо държавното  предприятие в ликвидация, което в момента не притежава никакви активи и няма никакви служители, продължава да се ръководи от двама ликвидатори, които дори не са от Русе и не живеят в града. На Общо събрание е гласувано те получават възнаграждение в размер на 6 минимални заплати за страната – т.е. 2520 лв. на месец. Фирмата, която е без каквато и да е дейност, се обслужва е от външна счетоводна фирма и юрист на граждански договор. За отбелязване е, че последните дейности на ликвидаторите са от преди около 3 години....

Неизбежно е тази сума скоро ще бъде изхарчена за издръжката на поредните т.н. ликвидатори- партийни функционери, уредили се с подходяща спокойна и добре заплата длъжност.

В същото време повече от две хиляди дребни акционери - повечето от които бивши работници в КТМ ще продължат да очакват изплащане на дивиденти за притежаваните от тях акции след приключване на ликвидацията.

 

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha