Вторник, 15 Октомври 2024

Свиневъди от Русенско: Внос на месо убива бранша

Свиневъди от Русенско: Внос на месо убива бранша
Публикация   07 Март, 2016   /     Румен НИКОЛАЕВ   /     325

Месопроизводителите настояват българското свинско да е на отделни щандове

 

Спешна среща с всички отговорни институции и участници по веригата производител- търговец на дребно ще инициират от Асоциацията на свиневъдите. Това съобщи членът на УС на сдружението и управител на Свинекомплекс Голямо Враново Инвест д-р Миленка Димитрова. За ноември и януари дружеството, което отглежда 20 000 свине, продажбите на живи прасета и на трупно месо са паднали до критичните 50 процента. В същото време заради вносът на месо, което се предлага в големите търговски вериги, най- вече от Румъния, цените постоянно падат и на българските производители се налага да продават по- себестойност.

Ситуацията е повече от критична и ако тя не се промени, то със сигурност предстоят фалити на свинеферми в страната, а съществуването на бранша е поставено под въпрос.

Един от начините за оцеляване, е регламентиране и отделяне на щандове свинското от българските производители в големите вериги магазини, смятат от Асоциацията. Така потребителите поне ще може да се ориентират при избора на прясно месо от евтиния внос на свинско с не съвсем ясен произход.

Ситуацията става инфарктна, след като Русия отговори на санкциите на ЕС и така около 17-18 на сто от производството на свинско в Европа остава без пазар. Така една част от свинското на Испания, Полша вече се предлага в България, на постоянно падащи цени.

Интересен обаче е вносът на свинско месо от Румъния, който в момента според БГ свиневъдите залива родния пазар. Странно изглежда фактът, че производството на свинско в северната ни съседка задоволява едва 30 на сто от местния пазар, като в същото време се организира масов износ през Дунава. Това поражда съмнения относно вкарването на меса без да се плащат някои от налозите- ДДС и други от фирми, които имат протекции за това от най-високо ниво.

Реално в страната консумацията на свинско също намалява. Въпреки че в момента се отглеждат малко над 1 милион глави спрямо 5 пъти повече преди 1989 година, населението от близо 9 млн. души в момента е около 7 млн.. Част от българите поради здравословни и етно причини не консумират свинско, а и реално в страната живеят по-малко от 7-те милиона, които статистиката дава.

Русенска област е водеща в страната по производство на свинско месо, което естествено тревожи сериозно ангажираните в бранша. Очаква се на предстоящата среща на високо равнище да се вземат спешни мерки и да не се позволи да си отиде един бранш, който ще е почти абсурдно да се възстанови по- късно.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha