Понеделник, 14 Октомври 2024

160 хил. безработни в България са неграмотни

160 хил. безработни в България са неграмотни
Публикация   04 Март, 2016   /     akcent.bg   /     265

  

Половината безработни са с основно образование или по-ниско. Това заяви министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин в предаването „Тази сутрин“ по bTV. Калфин обясни, че в момента на пазара на труда са регистрирани около 330 хил. души, което означава, че има 150-160 хил. души в България, които трудно се справят с четене и писане.

 

„Проблемът започва със затягане на контрола в училище. Надявам се, че това ще стане с новото законодателство от тази година, както и чрез специални програми за допълнителна квалификация“, заяви Калфин. Той подчерта, че това е проблем на обществото, а то не трябва да толерира хора, които не полагат никакви усилия, за да се подготвят и да стигнат до пазара на труда.

 

Във връзка с промените в социалната система, свързани с ТЕЛК-овете, Калфин коментира, че ще се въведе методика на Световната здравна организация. В тази връзка министерството вече е потърсило тяхното съдействие, както и това на ЕК. „Тя оценява не колко болести е натрупал човек, а какъв му е функционалният капацитет, с който той би могъл да се върне на работа“, уточни Калфин.

 

„Цялата система с всички критики, които има досега, че е бавна, тромава, трудна за хората, които получават ТЕЛК-ови решения, че е универсална и не се индивидуализира спрямо потребностите на всеки и че има много възможности за злоупотреби – всички тези въпроси ги адресираме с промените“, увери социалният министър.

 

Той подчерта, че обществото е обезпокоено от факта, че НОИ ще участва в контрола върху издаването на ТЕЛК-овете. „В цял свят осигурителят участва в това нещо. Тук целта не е фискално да се спестят пари, а тези средства, които сега се отпускат да отидат при хората, които имат най-голяма нужда“, заяви Ивайло Калфин.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha