Неделя, 28 Април 2024

Емил Райнов: С професионализъм и много екипна работа направихме добри вина реколта 2015 г

Емил Райнов: С професионализъм и много екипна работа направихме добри вина реколта  2015 г
Публикация   07:05     02 Март, 2016 /     Интервю на Румен НИКОЛАЕВ   /     2621

Винарски съюз Нисово отбелязва своята 10 годишнина с куп награди и медали

 

 

 

 

Винарска изба Нисово тази година ще отбележи 10 години от създаването си. Началото поставя Димчо Райнов с „Райнов и синове”, която наскоро бе юридически прекроена във „Винарски съюз” . Винарски съюз има изградени повече от 450 декара собствени лозови масиви, както и съвременна база за производство на вино.

Избата е специално проектирана за производството на качествени бели, розови и червени вина. Разполагаме с лаборатория, ферментационен и бутилиращ цех, както и две дегустационни зали. Избеното ни помещение се намира под земята и е с площ от 500 кв.м.. Температурата  се поддържа винаги между 12 и 16 градуса за оптимално съхранение на бъчвите и виното.

Тазгодишният значим успех и признание се дължат на екипа, работил всеотдайно:

Емил Райнов е ръководител отдел винопроизводство.Христомир Райнов ръководител отдел гроздопроизводство, Димитрина Димитрова-  главен технолог, Милена Раднева- технолог, Лиляна Атанасова- гл. лаборант, Величка Колева и Доминика Райнова. 

 

-       В кошницата с награди за Винарска изба Нисово вече влезе и „Златен ритон” – едно от най-големите признания, сравнявано с  Оскарите в киното . Може ли да проследим наградите, които спохождаха развитието на Райнов и синове преди и Винарски Съюз, сега?

           Специално за „Златен ритон” е дългоочаквана награда за нашия екип, която е и най-голямото ни признание. Участваме на много международни конкурси, но за тази година „Златен ритон” е най-голямата ни награда.

-       Имахте очаквания, но в същото време имахте и притеснения...

           Да, разбира се. Във всеки конкурс има. Така че и този път тръпката по неизвестното присъстваше…

-       Усещаното  притеснение в следствие на промяната на регламента заради многото добри вина се дължеше?

         Не само. Тази година конкуренцията и вината, които се представиха на конкурса наистина бяха много силни. По време на дегустациите, след самия конкурс, се убедих напълно, че конкуренцията беше жестока. Особено при сорта Шардоне, имаше  много силни вина, които за наша голяма радост успяхме да победим.

-       Освен с любов, как постигахте този успех?

         С много труд и екипна работа.

-        Какво търсихте като краен продукт? Какво беше заданието? Какъв беше проекта?

         Проектът е и продължава да бъде-  да произвеждаме качествени вина на достъпни цени за потребителите и любителите на хубавото вино…

-       По-конкретно. Horse Valley, пак Шардоне със златен медал. Значи има резултат?

      Напипахме точната рецепта за реколта 2015 г. Като сортова структура в нашите лозя залагаме също много на Совиньон блан и Мускат.

-       Белите вина превъзхождат червените при вас като масиви, като насаждения?

    Като винопроизводство, така  и гроздопроизводство са 50/50 с малък превес на белите.

-       Беше изтъкнато, че най-успешните вина ги правят онези винопроизводители, които имат и собствени лозови масиви. Помага ли това за производство на качествени вина?

     Да, но има и много производители, които отглеждат лозята си с много любов и труд, но нямат възможност да преработват продукцията си. При добър подбор и познания на винопроизводителя може да се получи добър резултат.

-       Да, но все пак имаш някаква гаранция, а не до последно да си на сляпо.

Осигурява се абсолютно затворен цикъл на производство от самото начало –  от суровината до крайния продукт.

-        И да се върнем на първия въпрос – наградите във времето. Разбира се, всяка една награда радва.

      Специално първата награда на Винарията е от 2008 г. за Каберне фран. Нетипично за Северна България, с червено вино успяхме да спечелим сребърен медал като прохождаща изба, създадена през 2006 г.

-       Тогава бяхте изненадани?

    И днес също сме изненадани с ритона, но е различно. Това показва едно надграждане на целия екип. Резултата е, че берем плодовете на усърдния труд, който сме положили през последните 10 години.

-       Всъщност характерното за Винарски съюз е вино с добро качество, което да има един по- широк диапазон продажби.  А наградите на вина в  другия национален конкурс миналата и по-миналата година на  Винен индекс?

   За Винен индекс става въпрос?  Това също е конкурс за български и вносни вина, където се представят сезонни проби за дегустация и според резултатите и успеваемостта на пробите се награждават вината. В края на годината се избира бяло, розово и червено вино на годината.

-       Какви награди спечелихте?

    Имаме две  награди за червено вино на годината и златни медали при купажните вина Rigid Elm и Horse Valley. Също миналата година на този конкурс бяхме наградени с наградата за Производител на годината.

-       А международните отличия?

Имаме признание за Шардоне Horse Valley  в "Sélections mondiales de vins" 2014 провеждан ежегодно в Квебек, Канада, а  за Муската във Франция на Мускат дю Монд.

Миналата година участвахме в конкурса  Concours mondial de Bruxelles, който се проведе в Италия, където  имахме добри резултати – Шардоне Horse Valley спечели Златен медал, а Резервата Horse Valley – сребърен. През април тази година ще участваме отново, този път конкурса ще се проведе в Пловдив. Ще се радваме ако повече български винопроизводители спечелят отличия и покажем на целият винен свят, че в България се произвеждат вина на световно ниво.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha