Неделя, 20 Октомври 2024

Здравната каса избра четири пъти по-скъпата оферта за пръстови отпечатъци

Здравната каса избра четири пъти по-скъпата оферта за пръстови отпечатъци
Публикация   29 Фев, 2016   /     akcent.bg   /     445

Пръстовото идентифициране ще струва почти половин милион, един четец - 286 лева.

 

Фирмата с най-високата ценова оферта - Консорциум "Стемо Гама консулт", е победителят в публичния търг за изграждане на системата за пръстово идентифициране, става ясно от протокола на приключилия конкурс. Консорциумът е класиран на първо място със 75.608 точки, защото е предложил по-добро техническо изпълнение на заданието, а четири пъти по-евтината оферта на конкурентите от "Контракс" остава на второ място с 69.783 точки. 

И двете компании в консорциума - специализираната в компютърни системи и софтуер "Стемо" ООД и IT лидерът "Гама Консулт - Калинкин, Прокопов и си-е" СД, са с дългогодишен опит в сферата на здравеопазването. Първата има не малък опит в изграждането на сървърни системи, клъстери и криптиране на данни, а втората работи с едни от най-големите здравни заведения в страната (сред които ВМА, университетската болница във Варна "Св. Марина" и столичната онкология). Същите са внедрили и специализирания софтуер за електронно отчитане пред здравната каса в партньорство с "Контракс".

Победителят обещава да изгради новата система за пръстово идентифициране срещу 447 хил. лв. с ДДС и ще предлага четците на биометрични данни на единична цена от 286.80 лева. Още миналата седмица от здравната каса уточниха, че фирмата, която спечели търга, ще предоставя също и устройствата, които ще преобразуват "отпечатъците" в персонален цифров код. Само така ще бъдат напълно съвместими със системата на всички нива от преработката и съхранението на необходимите данни.

Проблемът е, че цената на нововъведението е доста по-висока от предварително обявената и по всяка вероятност ще бъде похарчена неоснователно. Първоначалните прогнози на здравната каса бяха за не повече от 300-400 хил. лв., а изпълнителите на медицинска помощ очакваха да си купуват четците за около 60-70 евро бройката, както твърдеше здравният министър д-р Петър Москов. Най-големият парадокс беше, че класираната на второ място "Контракс" предлагаше да изгради системата само за 109 хил. лв. с ДДС и да продава устройствата за 228 лв. бройката.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още