Вторник, 15 Октомври 2024

Брюксел предупреди за рискове във финансовия сектор

Брюксел предупреди за рискове във финансовия сектор
Публикация   27 Фев, 2016   /     akcent.bg   /     374

 

Днес Европейската комисия публикува своя годишен анализ на икономическите и социалните предизвикателства в държавите членки на ЕС, т.нар. доклади по държави. България е сред 18 страни с макроикономически неравновесия, като миналата година Комисията я премести в пета от общо шест степени на скалата, по която се измерват те.

През март Комисията ще вземе решение за категорията в рамките на процедурата при макроикономически дисбаланси, за всяка държава членка, която е предмет на задълбочен преглед, като шестте категории макроикономически дисбаланси ще бъдат намалени на четири: няма дисбаланси, дисбаланси, прекомерни дисбаланси и прекомерни дисбаланси с корективни действия.

Какви са изводите от доклада за България?

Ситуацията се подобрява, но основните рискове във финансовия сектор остават. И с очакван ръст от 1,5% ще е трудно икономиката да изпълни заповедите на премиера Бойко Борисов от 4,5% растеж.

Въпреки значителните подобрения от ликвидната криза в средата на 2014 г. банковият сектор остава потенциален източник на макроикономически рискове и дисбаланси.

Българската икономика се възстановява постепенно от кризата, но все още не се вижда широкомащабно възстановяване. Необходимата фискална консолидация ограничава вътрешното търсене и все още преобладаващите рискове спират частните инвестиции въпреки добрия ръст на износа и положителните тенденции на пазара на работна ръка.

Очакванията за ръст са доста ниски. Като се има предвид все още слабия потенциал на растеж, спадът в усвояването на средства от ЕС временно понижава очакванията за ръст на икономиката до 1,5% през 2016 г. Ръстът се очаква да се възстанови на 2% през 2017 г.

 

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha