Вторник, 15 Октомври 2024

Природен парк "Русенски Лом" кандидатства с проект за изграждане на ботаническа градина

Природен парк
Публикация   26 Фев, 2016   /     akcent.bg   /     780

Дирекцията на природен парк "Русенски Лом" е кандидатствала с проект по програмата за трансгранично сътрудничество "INTERREG V-A Румъния-България 2014-2020 г." за изграждане на ботаническа градина за лечебни и ароматни растения, които са по-рядко разпространени в защитената територия. Това съобщи директорът на парка Цонка Христова.

Идеята е ботаническата градина да бъде разположена на 12 декара в района на изградения наскоро природозащитен център "Ломовете" край русенското село Нисово.
В природния парк има повече от 400 вида лечебни растения. Някои от видовете, с по-малки находища - например като червен кантарион и салвия /градински чай/, ще бъдат засадени в ботаническата градина. През нея ще преминава и маршрут за инвалиди - ще бъдат поставени табели, като информацията за определения вид растение ще бъде изписана и с брайлово писмо, ще има и торбички от билката, за да се усети аромата й.
Христова обясни, че ако проектът бъде одобрен, ботаническата градина ще бъде изградена за срок от две години за сумата от 200 000 лева.

Природен парк "Русенски Лом" отбелязва днес 46 години от обявяването му като защитена територия и 20 години от създаването на дирекция към него.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha