Неделя, 20 Октомври 2024

Кардио лекарствата ще бъдат достъпни за всички, обеща в Русе министър Москов

Кардио лекарствата ще бъдат достъпни за всички, обеща в Русе министър Москов
Публикация   26 Фев, 2016   /     akcent.bg   /     447

Здравният министър се закана нов ред да спре източването на системата

След всяка среща в страната цялата общност остава убедена и се включва в усилието по прилагането на националната здравна карта /НЗК/, като приема целите, приема философията и нуждата от нея. Това коментира пред журналисти в Русе министърът на здравеопазването Петър Москов.

 

В крайдунавския град той представи проекта на НЗК пред директори на болници и отделения, и представители на местната власт в Русе, Разград и Търговище.

 

Според министъра ще продължава да има хора, които няма да искат да има ред и порядък в системата, ще продължава да има хора, които да казват, че системата трябва да остане такава, каквато е в момента, за да се източва.

 

"Това няма да продължава повече, като е свързано и с въвеждането на здравната карта, и с възможността касата да финансира все повече дейности за вашето здраве и те да не костват нещо от джоба ви, и с въвеждането на възможността вие да контролирате начина, по който се случват разходите", заяви Москов.

 

Той каза още, че ще подпише предложение до съвета по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти, с което "цените на референтните медикаменти в основните видове лекарства в кардиологията да започне касата да ги реимбурсира на сто процента".

 

"Това означава, че вие ще имате сто процента финансиране от касата, без да доплащате и една стотинка  ог тази група", каза министърът и допълни, че ако изборът на даден пациент е друг, той може да го упражни.

 

"Но касата ви гарантира и иска да е сигурна, че по немедицински причини някой няма задължително да ви изпише друг медикамент. Защото ако видите структурата на изписване на тези медикаменти, не се изписва медикаментът, който е максимално реимбурсиран от касата или изисква минимално доплащане от ваша страна, а огромното количество медикаменти, които се изписват, са от най-скъпия ценови клас. Защо и как, това оставям на вас да прецените", посочи министърът.

 

На въпрос кога хората ще имат достъп до електронните си досиета Москов заяви, че до края на годината възможностите, които ще дава системата на електронното здравеопазване, ще бъдат въведени една по една.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha