Неделя, 28 Април 2024

Винен„Оскар“ за „Rigit Elm Chardonnay“ на „Винарски съюз“ АД -Нисово

Винен„Оскар“ за „Rigit Elm Chardonnay“ на „Винарски съюз“ АД -Нисово
Публикация   07:02     26 Фев, 2016 /     Румен НИКОЛАЕВ   /     2098

Златен медал за Винпром Две могили на Винария 2016

Над 200 проби на български и чуждестранни вина се състезаваха за престижното отличие „Златен ритон“ тази година. При изключително оспорвана надпревара премина конкурсът в категорията„Сортови и купажнивинаотстариреколти”, където бяха представени вина с изключителновисококачество. 17 получихаоценкинад 90 и сиоспорвахаприза „Златен Ритон” на финалите, което е прецедент в историята на конкурса.Златен ритон в тази категория за Каберне Совиньон Еленово получи Едоардо Миролио. За най-добро бяло вино от стара реколта бе обявено Santa Maria Chardonnay Barrique на Санта Мариа Уайн Груп ООД, за която това е първи „Златен ритон“.

В категория Бели вина от нова реколта с виненОскар бе отличено Rigit Elm Chardonnay“ на „Винарски съюз“ АД.„Златен ритон“ бе присъден на „La Poesie Rose“ на винарска изба „Синтика“, а в категория „Червени вина от нова реколта“ престижният приз бе връчен на „Мерло 2015“ на „Вила Ямбол“ ЕАД.

 Избата в Нисово получи златен медал и за Шардоне 2015- Хорст валей.

Според Правилника на Конкурса награди получават до 30% от вината. За да отдадемдължимотообаче на всички вина, които бяха оценени за златен медал, независимо дали за получили медали, или не, те се представят в Зоната за свободни дегустации в Града на виното в 11-та палата на панаирния комплекс, каза председателят на Националната лозаро-винарскакамара Радослав Радев.

 

За 20-та поредна година на бала на винарскатаобщност в България Нощта на Златнияритонсе връчиха най-престижните отличия за вина на Международния конкурс за вина и спиртни напитки, организирани от Националната лозаро-винарска камара -Златен ритон. Наградата е учредена през 1996 г. от Сдружението на производителите и търговците на вина и спиртни напитки поидея на тогавашнияпредседател Богдан Манджуков, а статуетката е дело на скулптора Свилен Костадинов. Идеята се осъществява с изключителното съдействие на тогавашния изпълнителен директор на Международенпанаир – Пловдив.

 

Винпром Две могили бе отличен със златен медал за червено вино Магнифик - мерло барел 2013 г. Русенската изба участва общо с 3 проби.

Тази година престижният приз „Златен ритон“ е с нова визия. По повод 20-годишният юбилей на наградата Националната лозаро-винарска камараобяви конкурс за нова творба под ръководството на проф. Богомил Николов от Националната художествена академия в София. Проектът на младия скулптор Петя Кирилова Попова спечели конкурса.

 

Голямата награда в категория гроздови ракии бе присъдена на „Кайлъшка гроздова ракия“ на „Винпром Пещера“ АД.

 

 

По традиция Националната лозаро-винарска камара връчи и награда „Изба на годината“. Конкурсът се организира съвместно с Камарата на архитектите в България и е част от съпътстващата програма на Международното изложение за лозарство и винарство „Винария”.Престижното отличие „Изба на годината 2016“ бе присъдено на „МедиВалей“, която се намира в живописна местностдо с. Смочево по пътя за Рилския манастир. Наградата бе получена от технолога и управител на винарската изба Стойчо Стоев.

 

Специална награда за архитектура, производствои околна среда журито присъди на винарско имение „Анжелус Естейт“, разположено в непосредствена близост до язовир Жребчево. За представяне и атрактивност бе отличена винарска изба „Бойар“ - Поморие.

 

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha