Вторник, 15 Октомври 2024

През 2030 г. в България 4 града ще са с опасно мръсен въздух, прогнозират учени

През 2030 г. в България 4 града ще са с опасно мръсен въздух, прогнозират учени
Публикация   25 Фев, 2016   /     akcent.bg   /     479

България, Южна Полша, и Северна Италия – това са местата в Европейския съюз, в които след 15 години въздухът ще е най-замърсен с т.нар. фини прахови частици. София, Пловдив, Велико Търново и Плевен са посочени като градовете, в които ще има много високо замърсяване.

Това показва компютърен модел на австрийски изследователи, предлагащи прогноза за положението през 2030 година.

Като чуят за смог и мръсен въздух, европейците си мислят основно за индустриалните центрове и мегаполисите на Китай и многомилионните градове на Индия, коментира по този повод в. "Вашингтон пост". Но от Международния институт за приложен системен анализ казват, че това опасно за хората явление не е ликвидирано в Европа и на много места нивата на замърсяване остават доста над пределните норми на Световната здравна организация и на Европейския съюз.

В изследването участват и учени от Италия, Франция и Норвегия.

Основната причина според тях е една – жителите на градове като София и Краков ще продължават да се отопляват предимно с твърдо гориво и изхвърлят във въздуха високи концентрации на микрочастици. Те не посочват подробности за България, но от Южна Полша са получили обяснение, че домакинствата масово използват въглища с ниско качество. Друга причина е замърсяването от транспортни средства – предимно товарните камиони.

Големината на града няма решаващо значение – Лондон, например, се очаква в края на следващото десетилетие да се е отървал от смога, а на много места се очаква положителен ефект от монтирането на филтри за фини частици на дизеловите двигатели.

Париж тази зима имаше дни със замърсяване, по-опасно от това в Пекин, и управата реагира със забрана движението на половината автомобили. През януари кметът на френската столица забрани от юли влизането на камиони и автобуси, изхвърлящи вредни емисии. Въпреки тези мерки, австрийските изследователи включват Париж сред близо 30-те града в Европа с най-тежко замърсяване с фини частици през 2030 г. Другите места, където не се очаква подобряване, са индустриалното испанско пристанище Хихон, Милано и Торино в Италия и Щутгарт в Германия.

Ако обаче се предприемат мерки срещу това замърсяване, прогнозата може да не се сбъдне, казват австрийците.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha