Събота, 27 Април 2024

Вина от Калипетрово и Бабук най-добри в 19-ата винария СИЛВИН в Силистра

Вина от Калипетрово и Бабук най-добри в 19-ата винария СИЛВИН в Силистра
Публикация   06:59     21 Фев, 2016 /     akcent.bg   /     881

В нея се включиха производители с общо 73 проби в три категории

В Силистра се проведе 19-ата винария СИЛВИН на Асоциацията на лозарите и винопроизводителите от област Силистра, с участието на гости Черноморската лозаро-винарска камара в лицето на неговия секретар  Денко Георгиев, пишеVersinaj. В нея се включиха производители с общо 73 проби в три категории. Над 100 добруджанци уважиха поканата на организаторите, привлекли мандра МЕРОНЕ от Алфатар и месопроизводителната фирма АКТУАЛ от Силистра за свои партньори, както и избите в Тутракан и Кайнарджа. 

  В надпреварата „Цар лозар” за втори път бе коронован Стефан Младенов от „Младенова изба Тутракан” , който получи специалния "златен венец" на „Ротари клуб Силистра”, спомоществовател на проявата.  Наградата за вино на годината „Лъвско вино”, осигурена от „Лайън
с клуб Силистра", спечели Мирослав Миткин, връчена в негова отсъствие на съпругата му Йорданка и на сина му Мирослав Миткин-младши.

 

Виктор Михалев и Иван Бялов от Калипетрово взеха първите награди в категориите за бяло и червено вино, а Мирослав Миткин – за розе. Останалите призьори в трите категории са Живко Михайлов и Иван Иванов. Станко Димитров от Калипетрово е първи в традиционното състезание за резитба срещу съперници от Силистра и Попина. 

 

Поп певецът Йордан Марков - един от петте почетни членове на Асоциацията, поздрави с няколко свои песни участниците в проявата, уникална по рода си в област Силистра. Той получи три специални бутилки с вино с етикети „20 години СИЛВИН СИЛИСТРА 2017” , на които са ликовете на други трима почетни членове на организацията – певецът Веселин Маринов, текстописецът Евтим Евтимов и композиторът Тончо Русев, за да им отнесе като подарък питиетата, които са символ на 20-ата юбилейна винария СИЛВИН, насрочена за края на м. февруари сл. г., с надеждата да участват в нея като очаквани гости, както сподели Пламен Калинов - един от доайените на Асоциацията. В програмата, вкл. с традиционна томбола, се включиха Формация „Добруджа” при Народно читалище „Доростол” Силистра, Балет АКЕСЕЛ при ОДК Силистра и Кукерска група от НЧ „Родолюбие”  - село Айдемир. 

 

Асоциацията на лозарите и винопроизводителите в Силистра поддържа контакти със сродни организации от Румъния, припомниха организаторите. Както и, че от няколко месеца е факт Споразумение за развитие на лозарството и винарството в трансграничния регион Силистра и румънската община Остров. То е за срок от десет години  в рамките на осъществения проект „Център по винарство и лозарство”, наречен „Терасите на Дунав”, реализиран по линия на ТГС - Програмата между България и Румъния в периода 2007-2013 г.

 

Ефект от нея е създаденият Българо-румънски център по винарство и лозарство,  разположен в съседната на Силистра румънска община Остров, която е в окръг Констанца, с т.нар. Подцентър в Силистра, намиращ се в известната в цялата страна Опитна станция по кайсията и земеделие в Силистра, единствена по рода си у нас. Тя е част от партньорството с Факултета по природни и аграрни науки към Румънския университет „Овидиус” и с Търговско-промишлената камара за навигация и земеделие в Констанца.  

 

Благодарение на тази нова инфраструктура в рамките на центъра са изградени лаборатории за органолептични и агрохимични изследвания, както и микробиологична лаборатория, общ партньор на които е т.нар. Консултативен комитет.  Преди време също в Силистра бе проведена част от дейността на друг европроект между България и Румъния, благодарение на който бяха обучени десетки сомелиери от двете страни на река Дунав.  

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha